A Vietnami Kommunista Párt vezetőjével tárgyalt hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök. A találkozóról a közösségi oldalán számolt be a magyar kormányfő.

Orbán Viktor miniszterelnök és Nguyen Phu Trong a Vietnami Kommunista Párt vezetője az Országházban találkozott.

A közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor egy kiemelkedően sikeres, a távol-keleti térség egyik vezető országának nevezte Vietnamot. E siker pedig biztató Magyarországnak, mert azt jelzi, hogy egy ország lehet úgy - és talán csak úgy lehet - sikeres, ha a hozzá leginkább illeszkedő, az ő kultúrájából fakadó társadalmi, politikai és gazdasági berendezkedést valósít meg.Orbán Viktor azt is mondta, hogy a világ legnagyobb országai is szövetségre törekednek Vietnammal, vagyis

egyre többen vagyunk a világon, akik abban érdekeltek, hogy Vietnam egy sikeres ország legyen.

Orbán Viktor miniszterelnök és Nguyen Phu Trong sajtónyilatkozatot tesz a Parlamentben 2018. szeptember 10-én.Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarország érdekelt abban, hogy az Európai Unió és Vietnám közötti szabadkereskedelmi tárgyalások mihamarabb lezáruljanak, és életbe lépjen a tényleges szabadkereskedelem.

A világgazdaság abba a fejlődési szakaszba lépett, amikor a technológia, a tőke és az áruk nemcsak Nyugatról áramolnak Keletre, hanem fordított irányban is - mondta, jelezve, hogy ez egy néhány éve nyilvánvalóvá vált jelenség, amelyhez Magyarország a keleti nyitással alkalmazkodott.

Segélyprogram

Felidézte, hogy 2016-ban Magyarország megindított egy mintegy 500 millió eurós kötött segélyhitelprogramot, és olyan területeken tud részt venni a modern Vietnam felépítésében, mint az egészségügy, az oktatás, a vízellátás és a mezőgazdaság.

A miniszterelnök megjegyezte, a mostani találkozó érdekességét az adta, hogy a két ország alkotmányos rendszere jelentősen eltér egymástól, a tárgyalófelek azonban úgy tekinthetők, mint a saját népük legfontosabb vezetői.

Orbán Viktor végül arról beszélt, hogy a megbeszélésen szó volt a turizmus lehetőségeinek fejlesztéséről, a két ország vállalkozóinak beruházásokra buzdításáról, a magyar állami ösztöndíjprogramról - amelyben 200 vietnami diák vehet részt -, valamint arról, hogy a két ország közötti diplomáciai kapcsolatfelvétel közelgő évfordulóján Magyarország egy kiemelkedő színvonalú kulturális képviseletet nyitna Vietnam fővárosában.

A Vietnami Kommunista Párt vezetője egyetértett Orbán Viktorral abban, hogy egy általános, mindenre kiterjedő partnerség létrehozásra kell törekedni Magyarország és Vietnam között.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Nguyen Phu Trong sajtónyilatkozatában nagyon eredményesnek minősítette a megbeszélést, amely nyitott, barátságos, bizalommal telt légkörben folyt. Kijelentette: Vietnam Magyarországra elsődleges stratégiai partnereként tekint.A vezető szerint mindkét félnek javítani, egyszerűsíteni kell a beruházási környezetet. Őszinte köszönetét fejezte ki a magyar nép hatékony segítségéért Vietnam honvédelmi harcaihoz és az ország újraépítéséhez.

Nguyen Phu Trong a képzés, oktatás területéről szólva beszámolt arról is, hogy Vietnam igyekszik jól kihasználni a magyar kormány ösztöndíjprogramját.
Azt mondta, Vietnam és Magyarország a nemzetközi szervezetekben arra törekszik, hogy a nemzetek önrendelkezési jogának tiszteletben tartásával, egymást kölcsönösen segítve dolgozzanak együtt.
Vietnam támogatja azt, hogy Magyarország bővítse együttműködését a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének országaival.Fontosnak nevezte azt is, hogy Magyarország segítse az Európai Unió és Vietnam együttműködését.

A sajtónyilatkozatok előtt Orbán Viktor és Nguyen Phu Trong jelenlétében a magyar és a vietnami fél több kétoldalú egyezményt is aláírt. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a polgári jogsegélyről, Szabó István honvédelmi államtitkár védelmi együttműködésről, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter egészséggazdasági együttműködésről, Bódis József oktatási államtitkár pedig oktatási együttműködési programról írt alá megállapodást, majd három vízipari együttműködési megállapodást is szignáltak a ceremónián.