Alkotmányjogász: Ami történik, az durva beavatkozás a magyar viszonyokba

2018.09.11. 21:26

Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász szerint a Sargentini-jelentés körül kialakult helyzetet úgy lehetne összefoglalni, hogy ami történik, az hatalommal való visszaélés, durva beavatkozás a magyar viszonyokba.

Ifjabb Lomnici Zoltán kedden az M1 csatornán azt mondta, nyilvánvaló, hogy az Európai Parlamentnek erre nincs joga.

Sokan felhívták a figyelmet arra, hogy ez a jelentés még nem kész, és Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke is elismerte, hogy vannak kérdések, amelyekben még a bizottság sem látja indokoltnak a legsúlyosabb szankciót

- mondta.

A keddi EP-vitáról azt mondta, nem volt kíméletes az a „bevándorláspárti politikustömeg” – amely már korábban is kifejezte Magyarországgal szembeni ellenérzését – sem az országgal, sem a kormányzat jelen lévő képviselőivel szemben.

De egy erős felhatalmazással, stabil többséggel rendelkező kormányzat vezetőjének nemcsak joga, hanem kötelezettsége is felvenni a kesztyűt

– mondta.

A jelentéssel kapcsolatos problémáit sorolva azzal kezdte: „A folyamatnak nincs meg a jogi háttere. Elkészült egy jelentés, amelynél a kormányfő is hangsúlyozta, hogy hivatalos delegáció nem járt Magyarországon, nem konzultáltak a kormánnyal. Ráadásul sem a LIBE-bizottság ülésén, sem az EP-ben nem biztosították a magyar kormánynak, hogy megfelelően védekezhessen”.

Ifjabb Lomnici Zoltán szerint az EB és az Európai Tanács képviselője is gyakorlatilag „felsorakozott Judith Sargentini mögött”.

A magyar kormányfő tehát nem a levegőbe beszél, amikor azt mondja, hogy eldöntötték Berlinben - és nyilván Párizsban -, hogy Magyarországot "megpróbálják megregulázni"

- mondta.

Szerinte „a jól kipróbált Soros-emberek”, köztük a baloldali Malin Björk, a liberális Sophia in 't Veld vagy Guy Verhofstadt, a liberálisok vezetője „személyeskedtek, durván támadták” a miniszterelnököt és Magyarországot.

Az a reális, hogy elfogadják a jelentést

- mondta ifjabb Lomnici Zoltán.

A nap folyamán tartották a vitát a magyar jogállamiság helyzetéről szóló Sargentini-jelentésről az EP plenáris ülésén. A parlament szerdán szavaz a testület illetékes szakbizottságában korábban már nagy többséggel jóváhagyott jelentésről, amely szerint Magyarországon fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és rendszerszintű sérülésének, és ez indokolja az alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítását.