Két magyar egyetemet is becsaptak Sargentiniék

Judith Sargentini
Brüsszel, 2017. december 7. Az Európai Parlament (EP) által közreadott kép Judith Sargentiniről, az Európai Parlament zöld párti frakciójának holland képviselőjéről az EP belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottságának (LIBE) a jogállamiság magyarországi helyzetéről tartott meghallgatásán Brüsszelben 2017. december 7-én. (MTI/Európai Parlament/Dominique Hommel)
Vágólapra másolva!
Több tekintélyes hazai egyetem nevével is visszaélt a Sargentini-jelentés, az érintettek között a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és az ELTE jogi kara is szerepel. A PTE ezzel kapcsolatban közleményt adott ki, amelyben cáfolta, hogy együttműködött volna Judith Sargentinivel. Az ELTE levélben tiltakozott a nevével való visszaélés miatt, de a bevándorláspárti holland EP-képviselő még válaszolni sem volt hajlandó a vezető magyar felsőoktatási intézménynek.
Vágólapra másolva!

A magyar jogállamiság helyzetével foglalkozó tanulmány végén található mellékletben azon szervezetek között sorolják fel a Pécsi Tudományegyetemet és az ELTE Állam- és Jogtudományi Karát, amelyektől a jelentés előadója – Judith Sargentini – észrevételeket és hozzájárulásokat kapott.

Judith Sargentini Forrás: MTI/Dominique Hommel

A lista a jelentés szövege szerint szigorúan önkéntes alapon készült, az előadó kizárólagos felelőssége mellett.

Ez természetesen nem felel meg a valóságnak.

Kottász Gergely, a Pécsi Tudományegyetem sajtóreferense elmondta:

Az ELTE jogi karának dékáni titkársága a Magyar Időknek azt nyilatkozta: egyáltalán nem járultak hozzá az egyetem megemlítéséhez, sőt áprilisban, amikor észlelték, hogy szerepelnek a Sargentini-jelentésben, levélben tiltakoztak, amelyben

kérték, hogy vegyék le az egyetem jogi karát a listáról, de semmilyen választ nem kaptak.

A precedens.mandiner.hu-nak a birtokába jutott és nyilvánosságra hozta a Menyhárd Attila, a jogi kar dékánja által Judith Sargentininek írt levelet.

Az áprilisi keltezésű, angol nyelvű levélben a dékán azt kéri az EP-képviselőtől: orvosolja az adminisztratív hibát, és ne hivatkozzon semmilyen módon az ELTE Állam- és Jogtudományi Karára a dokumentum későbbi változataiban, mivel

A precedens.mandiner.hu azt írja, Sargentini nem fogadta meg a dékán kérését, így a jelentés végső, szavazásra előterjesztett változatában is hivatkozik az ELTE Állam- és Jogtudományi Karára.

A Magyarországról szóló jelentéshez a melléklet szerint több balliberális médium mellett észrevételeket szolgáltatott például a Soros György-féle Közép-európai Egyetem (CEU), és több sorosista álcivil szervezet, mint például

a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért, az Open Society European Policy Institute, és a Transparency International.

Az Európai Parlament Orbán Viktor miniszterelnök részvételével kedden vitázik, majd szerdán szavaz a Sargentini-jelentésről, amely szerint állítólag fennáll az uniós értékek megsértésének veszélye, így indokoltnak véli a 7-es cikk szerinti eljárás megindítását Magyarországgal szemben.