Két magyar egyetemet is becsaptak Sargentiniék

2018.09.11. 10:13

Több tekintélyes hazai egyetem nevével is visszaélt a Sargentini-jelentés, az érintettek között a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és az ELTE jogi kara is szerepel. A PTE ezzel kapcsolatban közleményt adott ki, amelyben cáfolta, hogy együttműködött volna Judith Sargentinivel. Az ELTE levélben tiltakozott a nevével való visszaélés miatt, de a bevándorláspárti holland EP-képviselő még válaszolni sem volt hajlandó a vezető magyar felsőoktatási intézménynek.

A magyar jogállamiság helyzetével foglalkozó tanulmány végén található mellékletben azon szervezetek között sorolják fel a Pécsi Tudományegyetemet és az ELTE Állam- és Jogtudományi Karát, amelyektől a jelentés előadója – Judith Sargentini – észrevételeket és hozzájárulásokat kapott.

Judith SargentiniForrás: MTI/Dominique Hommel

A lista a jelentés szövege szerint szigorúan önkéntes alapon készült, az előadó kizárólagos felelőssége mellett.

Ez természetesen nem felel meg a valóságnak.

Kottász Gergely, a Pécsi Tudományegyetem sajtóreferense elmondta: megdöbbenéssel látták a PTE nevét a felsorolásban, hiszen az intézmény vezetése nem nyújtott adat- vagy információszolgáltatást semmilyen jelentéshez, és nem is rendelkezik ezzel kapcsolatos információval.Az ELTE jogi karának dékáni titkársága a Magyar Időknek azt nyilatkozta: egyáltalán nem járultak hozzá az egyetem megemlítéséhez, sőt áprilisban, amikor észlelték, hogy szerepelnek a Sargentini-jelentésben, levélben tiltakoztak, amelyben kérték, hogy vegyék le az egyetem jogi karát a listáról, de semmilyen választ nem kaptak.

A precedens.mandiner.hu-nak a birtokába jutott és nyilvánosságra hozta a Menyhárd Attila, a jogi kar dékánja által Judith Sargentininek írt levelet.

Az áprilisi keltezésű, angol nyelvű levélben a dékán azt kéri az EP-képviselőtől: orvosolja az adminisztratív hibát, és ne hivatkozzon semmilyen módon az ELTE Állam- és Jogtudományi Karára a dokumentum későbbi változataiban, mivel a jogi kar nem adott sem információt, sem észrevételt a jelentéstervezethez, valamint az intézmény sem volt semmilyen kapcsolatban az előadóval.A precedens.mandiner.hu azt írja, Sargentini nem fogadta meg a dékán kérését, így a jelentés végső, szavazásra előterjesztett változatában is hivatkozik az ELTE Állam- és Jogtudományi Karára.

A Magyarországról szóló jelentéshez a melléklet szerint több balliberális médium mellett észrevételeket szolgáltatott például a Soros György-féle Közép-európai Egyetem (CEU), és több sorosista álcivil szervezet, mint például a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért, az Open Society European Policy Institute, és a Transparency International.Az Európai Parlament Orbán Viktor miniszterelnök részvételével kedden vitázik, majd szerdán szavaz a Sargentini-jelentésről, amely szerint állítólag fennáll az uniós értékek megsértésének veszélye, így indokoltnak véli a 7-es cikk szerinti eljárás megindítását Magyarországgal szemben.