Brutális támogatottsága van a Fidesz-KDNP-nek, az ellenzék tovább gyengül

teljes népesség szeptember századvég
Vágólapra másolva!
A kormánypártokat a biztos szavazók 53 százaléka támogatja, az ellenzék mélyponton van a Századvég legfrissebb kutatása szerint.
Vágólapra másolva!

A közvélemény-kutató cég szeptemberi felmérése szerint tovább csökkent az ellenzéki pártok támogatottsága, miközben a kormánypártok stabilan őrzik vezető pozíciójukat mind a teljes népesség, mind pedig a biztos szavazó pártválasztók körében.

Egy most vasárnapi választáson előbbi kategóriában a választópolgárok 36 százaléka adná szavazatát a Fidesz-KDNP-re. A Századvég kutatása szerint az ellenzéki oldalon látható bizonytalanság és átrendeződés újabb jele, hogy a Jobbik visszaelőzte a szocialistákat. Ennek megfelelően a következőképpen alakul az ellenzéki pártok erősorrendje:

  • Az MSZP-Párbeszéd támogatottsága tovább csökkent (jelenleg 7 százalék),
  • így ismét a Jobbik áll a második helyen a pártok rangsorában 8 százalékkal.
  • Az LMP is tovább gyengült, a teljes népesség körében a párt támogatottsága százalékra esett.
  • A DK-ra 4 százalék szavazna,
  • egyéb pártokra pedig 7 százalék.
Forrás: Századvég

A felmérés szerint a Fidesz-KDNP előnye a biztos szavazó pártválasztók körében is jelentős, szeptember elején 53 százalékon áll a pártszövetség. A Jobbik támogatottsága 14 százalék, az MSZP-Párbeszédé 13 százalék. A DK-ra a biztos szavazó pártválasztók 7 százaléka, az LMP-re 5 százaléka szavazna, más pártokat ezen a bázison 8 százalék választana.