Társtettesként elkövetett emberölés miatt 9 évre, illetve 7 év 6 hónapra enyhítette az első fokon 12, illetve 10 év fegyházra ítélt idősebb Burka Ferenc és fia, ifjabb Burka Ferenc büntetését a Debreceni Ítélőtábla csütörtökön a másodfokú perújítási eljárásban. A perújítás előtti korábbi első- és másodfokú eljárásban az emberölési ügyben bizonyítottság hiányában mentették fel az apát és fiát.

A korábbi felmentő ítélet után 2007-ben idősebb Burka Ferenc 20 millió, fia 25 millió forint kártalanítást kapott.

A bűncselekmény 1999 márciusában történt Újszentmargitán. Egy férfira álmából felriasztva támadtak rá, és betonvassal olyan brutálisan megverték, hogy meghalt. A házról egy antennát loptak el.

A perújításra azért kerülhetett sor, mert két tanú terhelő vallomása miatt perújítási nyomozás indult, ami során új tárgyi bizonyíték került elő, és új információ jutott a rendőrség birtokába.

A Debreceni Ítélőtábla Ficsór Gabriella vezette büntetőtanácsa szerint "önmagában azt a tényt, hogy egy 19 évvel ezelőtt történt cselekmény miatti eljárás ilyen rendkívüli mértékben elhúzódott, nyomatékos enyhítő körülményként kell figyelembe venni". Az ítélőtábla erre tekintettel enyhítette a vádlottak büntetését.