Újabb borzalmak derültek ki a kutyakínzó tacskószaporítókról

2018.09.13. 17:13

Három nappal ezelőtt találtak rá a rendőrök arra a barcsi szaporító telepre, ahol több mint 100 illegálisan tartott tacskót találtak. A kutyák tartására nemcsak engedélyük nem volt, de borzalmas körülmények között is sínylődtek, összezsúfolva éltek a ház egyik szobájában. A szaporítóktól, két holland nőtől hazájukban már elkoboztak közel 200 kutyát, és tenyésztői engedélyüket is bevonták, ezután jöttek Magyarországra. Most itt is eljárás indult ellenük, a kutyákat pedig lefoglalták a rendőrök. Az Állatmentő Szolgálat Alapítvány önkéntesei ott voltak, amikor a szaporítótelepet felszámolták. Egy Facebook-posztban írtak arról, mi is történt pontosan. 

Az Állatmentő Szolgálat Alapítványt a barcsi állatmenhely értesítette arról, hogy két holland nő költözött a dél-somogyi településre rengeteg kutyával. Az állatokat borzalmas körülmények között tartották.
Az Alapítvány holland állatvédőkkel is felvette a kapcsolatot, akik jól ismerték a két nőt.

Kiderült, hogy 178 kutyát koboztak el tőlük korábban, és elvették a tenyésztői engedélyüket is.

Merthogy mindkettőnek saját bejegyzett kennelje volt, vagyis kutyákat tenyésztettek. Akkor nagy port kavart a holland médiában az eset, ugyanis a két nő tele volt beteg kutyával, hamis törzskönyvekkel, kitöltetlen útlevelekkel, és állatorvos helyett ők maguk végezték el a kutyák bechipezését.
40 ezer euró, átszámítva 13 millió forint büntetést szabtak ki rájuk

Arra kötelezték őket, hogy szeptemberig csökkentsék le a kutyák számát 20-ra. Az Állatmentő Szolgálat Alapítvány úgy tudja, hogy ezután Belgiumban próbálkoztak a kutyatenyésztéssel, de nem sikerült nekik, utána jöttek Magyarországra.

Kutya, tacskó, Barcs, Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságForrás: Police.hu

Az alapítvány önkénteseivel először a barcsi jegyző vette fel a kapcsolatot. Hétfő éjjel a csapat elindulhatott Budapestről Barcsra. A posztban így emlékeznek vissza a megpróbáltató napra az állatmentők:

Nem feszült percek következtek, hanem órák. Míg a hatóságok bent mérték fel a helyzetet, mi próbáltunk a leghiggadtabban kint várakozni. Hosszú órákon keresztül semmit sem tudtunk, aztán egyszer csak megszületett a döntés: az állatokat a rendőrség lefoglalja és pakolnunk kell. Egyesével jöttek ki a kutyák a házból. Tudtuk, hogy hosszú lesz a nap, azt viszont nem is sejtettük akkor, hogy milyen borzalmas állapotok uralkodtak az ingatlanban. A kutyák szinte egytől egyig alultápláltak és betegek. Sajnos többnek gerincproblémája és bőrbetegsége is van- írták meg egy Facebook-posztban, majd hozzátették:

A legtöbb kutya borzalmas állapotban volt: alultápláltak, fejletlenek, hullik a szőrük, az izmaik el vannak sorvadva és hasmenésük van. Az egyik kutyának a dobhártyája is ki van szakadva. 

A két holland nő először együttműködőnek tűnt, amivel meglepték az állatvédőket. Később viszont kiderült, hogy ez csak a látszat. Valójában meg akartak tartani öt kiskutyát az anyakutyával együtt. Éppen akkor kapták rajta az egyik nőt, amikor megpróbálta az öreg szukát bepakolni a két nő autójába. Ekkor vették észre, hogy a felnőtt kutya mellett nem az említett 5 kölyök van, hanem 8 újszülött kiskutya, akik extrém módon alultápláltak voltak.

Forrás: Police.hu

Először azt hitték, 92 kutyát találtak a telephelyen, de a nap végére még több kutya került elő.

Rengeteg kartondoboz volt a házban egymás tetejére állítva, amik tele voltak mindenféle holmikkal. Na, hát itt az alsó dobozokban a törölközők közé kutyák voltak szállítóboxokban elrejtve. Csoda, hogy nem fulladtak meg szerencsétlenek- olvasható a Facebook-posztban.

Előkerültek a kitöltetlen útlevelek, és rengeteg genetikai vizsgálat is, amelyek valószínűleg nem valós adatokat tartalmaznak. Azt írják, a
telepről mind a 106 kutyát elhozták.

Az állatok a Noé Állatotthon Alapítványba, a Rex Kutyaotthon Alapítványba, a Szent Ferenc Állatotthonba, a Vahur Állatmenhelybe, a Siófoki Állatmenhelybe, az Eszkuláp Állatvédő Egyesülethez, a Futrinka Egyesülethez, az Állatvédők Vasi Egyesületéhez és az Állatmentő Sereghez kerültek.

Ha nem fogunk össze, akkor ez nem jöhetett volna létre. Büszkén mondhattuk ki, hogy állatvédők vagyunk, akik gond nélkül képesek összedolgozni!

- folytatódik a poszt. A kutyák egyelőre nem örökbe fogadhatóak, de talán hamarosan azok lesznek.

Aki szeretné támogatni a tacskók ellátását és orvosi kezelését, az a Facebook-posztban található számlaszámra tud utalni.