Nagyon alacsony Magyarországon a fiatalkori munkanélküliség

Varga Mihály interjú
Vágólapra másolva!
A munka, a lakáshoz jutás és az oktatás kedvező feltételei jelentik a kulcsot a fiatalok szülőföldön maradásához - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter Balatonföldváron.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály a Fidelitas Országos Választmányának ülésén, a témában tartott előadását követően beszámolt arról, hogy

Varga Mihály Fotó: Hirling Bálint - Origo

Emlékeztetett rá, hogy a lakáshoz jutásban a családi otthonteremtési kedvezmény jelentett jelentős segítséget, az oktatás versenyképességének fokozására a ráfordítás folyamatos növelése szolgált.

Varga hangsúlyozta: fontos, hogy folytatódjon a 25 év alatti, még nem dolgozó, de már nem is tanuló fiataloknak a 2015-ben indított Ifjúsági Garancia Program, amelyben eddig 97 ezren vettek részt, továbbá a tanulmányokhoz akár kamatmentes támogatást is nyújtó Diákhitel program, amelybe már 400 ezren kapcsolódtak be.

A pénzügyminiszter rámutatott: az emelkedő magyarországi reálbéreknek köszönhetően 2017 óta visszaáramlás figyelhető meg a külföldön munkát vállaló magyarok körében.

- fűzte hozzá.

Varga Mihály felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország gazdasági növekedése, gazdasági eredményei hosszú távon csak biztonságos körülmények mellett tarthatók fenn.

Kihangsúlyozta:

az ország azt üzeni a befektetőknek, hogy biztonságos hely, területén nem voltak terrorcselekmények,

olyan brutális akciók, mint Nyugat-Európában az elmúlt időszakban, vagyis úgy tekinthetnek ránk, mint olyan országra, ahol érdemes vállalkozni, érdemes élni.

Úgy vélte:

Holovits Huba (Fidesz-KDNP), Balatonföldvár polgármestere a választmányi ülésen mondott köszöntőjében megjegyezte: Földváron a Fidesz-KDNP-nek 2010 előtt egyszer sem sikerült nyernie az önkormányzati választáson, de azóta rendre győz, jelenleg a helyi testület hét tagjából ötöt ad.

Witzmann Mihály, a Somogy megyei 4. számú választókörzet fideszes parlamenti képviselője azt mondta:

Böröcz László, a Fidelitas elnöke tudatta, hogy a választmányi ülésen és az ahhoz kapcsolódó konferencián az ifjúsági szervezet 150-200 tagja vesz részt, hogy átbeszéljék a következő időszak teendőit.

Úgy vélte, a fiatalok szülőföldön maradásához

kiemelten fontos a biztonság és az erős gazdaság.

"Versenyképes bérekkel inkább döntenek úgy a fiatalok, hogy itthon maradnak és külföldre rövid időre, nyelvet tanulni, tapasztalatot szerezni mennek" - tette hozzá.

A jövő májusi európai parlamenti választásokról szólva azt mondta:

a tét az, hogy az Európai Parlament többségében bevándorláspárti, vagy olyan képviselőkből áll majd, akik a nemzetállamok szerepét kívánják erősíteni.

A Fidesz legutóbbi országgyűlési választási kampányában 1500, a Fidelitas kötelékébe tartozó fiatal aktivista dolgozott, arra készülünk, hogy a munkából az európai parlamenti és a következő önkormányzati választási kampányban is kivesszük a részünket - jelentette ki.

Hozzátette, céljuk, hogy