Ezért hazug a Soros-Sargentini jelentés

2018.09.17. 09:49

Az utóbbi időszakban egyértelműen kiderült, hogy teljes valótlanságokra épült a múlt héten csalással elfogadott Soros-Sargentini jelentés. Az Európai Unió soros elnökségét adó Ausztria bejelentette: a soros elnökként éppen általa irányított, kormányközi Európai Tanács jogi szolgálatától kér iránymutatást a múlt heti szavazás lebonyolításának a jogszerűségéről. Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke arról beszélt, hogy Magyarország ügyében kettős mércét alkalmaztak, ez pedig elfogadhatatlan. Andrej Babis cseh miniszterelnök pedig élesen kikelt az egész ügymenettel szemben.

Az elmúlt napokban egyértelműen kiderült, hogy teljes valótlanságokra épül a múlt héten jogellenesen megszavazott Soros-Sargentini jelentés. A magyar kabinet szakértői a Sargentini-jelentés minden állításra válaszoltak – minderről már Orbán Viktor miniszterelnök beszélt. A jelentés pontokba szedett állításai közül 19 most folyó vitás eljárásokról szól, 13 már korábban lezárt eljárásokat kifogásol, 37 pedig ténybeli tévedés – tette hozzá. 

Orbán Viktor: Az EP saját szabályait sértette meg

A miniszterelnök rámutatott: az Európai Parlamentnek meg kellett sértenie a saját szabályait ahhoz, hogy Magyarországot el tudják ítélni. A jogszabályok szerint a leadott voksok kétharmadára volt szükség, és a tartózkodó szavazatokat is be kellett volna számítani, ezért az előterjesztés nem kapta meg a szükséges többséget– hangoztatta.

Orbán Viktor: Az Európai Parlament az erkölcsi tekintélyének az utolsó morzsáit éli felForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Jelezte, az ügyben jogi vita indul majd, de ő nem csak jogi kérdésnek tekinti az esetet.
Az Európai Parlament az erkölcsi tekintélyének az utolsó morzsáit éli fel, amikor úgy ítél el egy jogállamisági ügyben egy országot, hogy a saját jogállamisági szabályaikat semmibe veszik
– összegzett Orbán Viktor.

Kettős mérce Magyarországgal szemben

Kettős mércét alkalmaztak Magyarországgal szemben, amikor elfogadták az országot elmarasztaló jelentést – ezt mondta Antonio Tajani, az Európai Parlament olasz néppárti elnöke. Tajani Berlusconi pártjának, a Forza Italiának tagja, ők a Soros-Sargentini jelentés ellen szavaztak. Tajani kijelentette, hogy nem örül a jelentés elfogadásának és nem ért egyet annak tartalmával. Az olasz politikus szerint a szélsőbaloldali holland EP-képviselő, Judith Sargentini tákolmánya – amelyet, ahogy megírtuk, Soros György embereivel készített – politikailag motivált, mint ahogy az arról rendezett szavazás is az volt. Véleménye alapján Magyarország ügyében kettős mércét alkalmaztak, ez pedig elfogadhatatlan. Az Európai Parlament elnöke továbbá közölte, hogy a baloldali vezetésű tagállamokat kellene már végre pellengére állítani, külön kiemelve Romániát, Szlovákiát és Máltát.

Strache: Erősen kétséges a szavazás végeredménye

Szintén Magyarország mellé állt és élesen bírálta a hazug Soros-Sargentini jelentést az osztrák alkancellár. Heinz-Christian Strache megkérte saját külügyminiszterét, hogy szólítsa fel az Európai Tanács jogszolgálatát, hogy vizsgálják meg a Magyarország elleni uniós szavazás végeredményét. Erős kétségei vannak ugyanis ezzel kapcsolatban. Az osztrák hírügynökség, az APA írta meg.

Arról is beszélt Heinz-Christian Strache, hogy a közép-európai országok, amelyek rengeteget szenvedtek a kommunizmus alatt, a Szovjetunió uralkodása miatt, sokat harcoltak és áldozatokat hoztak a mai szabadságért és demokráciáért, és természetesen nem akarnak egy újabb gyámkodást, ezúttal Brüsszelből, vagyis hogy mások írják elő nekik, hogy mit tegyenek.

Heinz-Christian Strache szerint is jogtalan döntés születhet a Soros-Sargetini jelentésről szóló szavazásonForrás: APA-PictureDesk/ALEX HALADA / picturedesk.com/Alex Halada

Heinz-Christian Strache a Sargentini-jelentésről tartott szavazással kapcsolatban szégyenletesnek nevezte az Európai Parlament Magyarországgal szembeni eljárását. „Emiatt jogos a csalódás” –hangsúlyozta bejegyzésében az osztrák politikus.

Babis: Orbán Viktor kormánya tartotta be egyedül a szabályokat

Szintén a hazug jelentés ellen foglalt állást a cseh kormányfő is. Andrej Babis bírálta a Magyarország és Lengyelország ellen kezdeményezett uniós jogállamisági eljárást. A Právoban úgy fogalmazott: „Nekem egyáltalán nem tetszik az az ötlet, hogy az Európai Bizottság eljár Lengyelország és Magyarország ellen. Ki tudja, hogy egyszer hamis hírek alapján Csehországot nem fogja ilyesmi fenyegetni?”

Babis, aki az ANO-mozgalom elnöke, a Soros-Sargentini jelentésről tartott európai parlamenti szavazás után elhatárolódott mozgalma európai parlamenti képviselőinek szavazásától, akik szerdán igent mondtak a Sargentini-jelentésre. A Parlamentní Listy című internetes hírportálnak nyilatkozva azt mondta, hogy Magyarország Csehország szövetségese, és – mint kiemelte – Orbán Viktor kormánya volt az egyedüli Európában, amely betartotta a korábban meghatározott szabályokat és egyértelműen fellépett az illegális bevándorlás ellen.

Andrej Babis, Csehország miniszterelnökének sem tetszik a hazánk elleni eljárásForrás: MTI

Hazugságoktól hemzsegő jelentés

Magyarországé az erkölcsi győzelem a Soros-Sargentini jelentés vitája után – állapította meg a 888.hu Pol&Pszicho rovatában G. Fodor Gábor, a Századvég elnökhelyettese, a 888.hu főszerkesztője és Horváth Zsófia pszichopedagógus. Az Origo rendszeres vendégszerzői kiemelték, hogy a jelentés hazugságok sorozatát tartalmazza (például arról, hogy a Magyar Gárda masírozik Magyarország utcáin), és olyanokra is hivatkozik, akiket meg sem kérdezett Soros György egyik legmegbízhatóbb szövetségese, Judith Sargentini.A kormánypártok ma terjesztik a parlament elé azt a határozati javaslatot, amely a Sargentini-jelentés európai parlamenti megszavazására reagál.

A határozat többek között ki fogja mondani, hogy a Sargentini-jelentés hazugságokat és csúsztatásokat tartalmaz. A magyar kormány szakértői a Sargentini-jelentés minden állítására már a múlt héten, az EP-ben lefolytatott szavazás előtt egy 108 oldalas, angol nyelvű iratban válaszoltak, amelyet minden EP-képviselőnek eljuttattak. A dokumentumból kiderül, a Sargentini-jelentés pontokba szedett állításai közül 19 most folyó vitás eljárásokról szól, 13 már korábban lezárt eljárásokat kifogásol, 37 pedig ténybeli tévedés.

Határozati javaslat a jelentés ellen

A kormánypártok határozati javaslatot nyújtanak be a Háznak, ami kimondja, hogy a Sargentini-jelentés hazugságokat és csúsztatásokat tartalmaz. A magyar kormány szakértői a Sargentini-jelentés minden állítására már a múlt héten, az EP-ben lefolytatott szavazás előtt egy 108 oldalas, angol nyelvű iratban válaszoltak, amelyet minden EP-képviselőnek eljuttattak. A dokumentumból kiderül,

a Sargentini-jelentés pontokba szedett állításai közül 19 most folyó vitás eljárásokról szól, 13 már korábban lezárt eljárásokat kifogásol, 37 pedig ténybeli tévedés.

A Sargentini-jelentést az Orbán-kormány bevándorláspolitikáját minden fórumon bíráló Soros György emberei írták, és az ő emberei szavazták meg. A milliárdos spekuláns alapítványai, az Open Society Foundations (OSF) belső adatbázisából származó Megbízható szövetségesek az Európai Parlamentben 2014–2019 című kiadvány szerint a 751 EP-képviselőből 226 közvetlenül a Soros-hálózat megbízható szövetségese. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK