Szexuális zaklatás ügy: egy pszichológus kiderítheti, hogy volt-e erőszak

2018.09.18. 17:02

Tovább gyűrűzik a szexuális zaklatási botrány, amelyben egy most 13 éves kislány azt állítja, hogy két felnőtt vízilabdázó szexuálisan zaklatta őt két évig. Az olimpiai bajnok, Kósz Zoltán és társa, Petőváry Zsolt viszont azt állítja, hogy egy ujjal sem nyúltak az akkor 11 éves kislányhoz. Az Origo felkeresett egy pszichológust.

Kósz Zoltán olimpiai bajnok vízilabdázó és a magyar női ifjúsági válogatott másodedzője, Petőváry Zsolt keveredett pedofil botrányba, amikor múlt héten egy 13 éves kislány azt állította,

hogy 2 éve hónapokon keresztül zaklatták őt a felnőtt férfiak, méghozzá a legbrutálisabb, legperverzebb módon.

Vajon miért most beszélt róla a gyerek?

Az Origónak nyilatkozó szakember szerint a szexuális bántalmazás áldozatának egyik fő jellemzője éppen az, hogy

gyakran évekig, sőt, akár évtizedekig hallgat arról, mi történt vele.

Nem beszél a traumáról, mert megpróbálja elfojtani vagy elfelejteni, ami általában nem szokott sikerülni. Ilyenkor alakulhat ki a poszttraumás stressz-szindróma. Amikor egy kisgyereket erőszakolnak meg, és sokáig nem derül ki, annak több oka is lehet.

Az egyik ilyen, hogy a gyerekben kialakul egyfajta szégyenérzet, és megpróbálja ezt az egészet eltitkolni, akár a saját szülei elől is. Ha például megszorították a karját szexuális erőszak közben, akkor nem mondja el, hogy konkrétan mi történt, hanem kitalál egy történetet, például azt mondja, hogy elesett. Illetve megpróbálja ezt az egészet egy burokba bevonni és távol tartani" - mondja Hollósy-Vadász Gábor pszichológus, és azt is hozzáteszi, hogy egy 11-13 éves lány már egyedül fürdik, így előfordulhat, hogy az anyja vagy az apja sem vette észre az esetleges sérüléseit. Egyszerűen azért, mert nem kellett előttük levetkőznie.

Minden az, aminek látszik?

A TV2 Mokka című műsorának kedd reggeli adásában elhangzott, hogy a gyereket már megvizsgálta egy szakember, bár a hírt egyelőre senki sem erősítette meg. Vajon egy orvos hónapokkal az eset után ki tudja-e deríteni, hogy a kislány igazat mond-e a szexuális zaklatásról?

Az az érdekes, hogy őt már korábban pszichológusnál vizsgálták, de nála nagyon csínján kell bánni az eredményekkel, mert még nagyon kicsi, és nem biztos, hogy annyira szét tudja választani a ténylegesen megtörtént dolgokat attól, amit neki mondtak"- teszi hozzá.

Tehát egy pszichológusi vizsgálattal választ lehet kapni arra a kényes kérdésre, hogy valóban történt-e szexuális zaklatás. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy egy gyereknek nem olyan fejlett az idegrendszere, mint egy felnőttnek. A szakember szerint, ha tényleg megtörtént, amit a kislány állít, akkor a gyerek az egészet egy szégyenteljes, szorongást keltő, sötét, negatív eseménynek éli meg, amit megpróbál eltitkolni.

A kislány állítólag a családja barátainak, egy levélben írta meg, hogy mi történt vele, és akkor már járt orvosnál. Az Origónak nyilatkozó szakember szerint a gyerekek ennyi idősen inkább szóban közölnek mindent. 

Általában az ilyen kisgyerekek írásban nem kommunikálnak annyira jól. Ha 11 éves, akkor nem olyan régen tanult meg írni, inkább az a reális, hogy elmondja valakinek. Akár a szüleinek, akár a kezelőpszichológusának."

A most 13 éves lány azt írta, hogy

jól emlékszik a brutális szexuális erőszakra, amely többször is megesett vele.

Vajon mennyire emlékezhet részletesen egy ilyen traumára?

Emlékezhet rá, hiszen sok olyan trauma van, amire 30 évvel később is kristálytisztán emlékszünk."

A pszichológus azonban hozzáteszi, az igazi kérdés az, hogy ebből mennyi a valóság, és mennyi az, amit elültettek a fejében, amit hozzáadtak. Hiszen akár ez is előfordulhatott. Egyelőre nem tudjuk, mi az igazság. Egyelőre nem zárható ki, hogy valóban megtörtént, de az sem, hogy 

 a történet egy része csak a kislány fantáziájában született. 

Ha azt feltételezzük, hogy nem történt meg, és a kislány csak kitalálta, akkor ennek is több oka lehet. Lehet, hogy valamiért ilyen manipulatív a személyisége, ehhez azonban ő még túl kicsi."

A másik lehetséges magyarázat reálisabb. A szakember szerint akár felnőttek is betaníthattak neki egy ilyen történetet, vagy kidolgoztathatták vele azért, mert valamit el akarnak érni vele. Az igazságot a nyomozók feladata kideríteni. Szerdán feljelentést tettek a rendőrségen az üggyel kapcsolatban. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szexuális erőszak gyanúja miatt indított nyomozást.