Babales Program indult a Szent János Kórházban

csökken a csecsemőhalandóság MO-on, újszülött, koraszülött, csecsemő, babak, inkubátor
Vágólapra másolva!
A Magyar Idők számolt be arról, hogy elsőként indította el Magyarországon a Szent János Kórház a Babales Programot, melynek segítségével a szülők online figyelhetik koraszülött babájukat –jelentette be az intézmény gyermekosztályának főorvosa tegnap.
Vágólapra másolva!

Az Aprónép Alapítvány és a Segíts Gyorsan Alapítvány együttműködésével megvalósuló programról Madarasi Anna elmondta: az inkubátorra kamerát szereltek fel, aminek a segítségével a szülők egyeztetett időpontban bárhonnak online figyelhetik koraszülött gyermeküket.

A kis súllyal született koraszülöttek sokszor hónapokat töltenek kórházban és a szülőknek nagy kihívást jelent megoldani, hogy mindig mellettük legyenek

–fűzte hozzá a főorvos.

Forrás: MTI/Soós Lajos

Más országoktól eltérően a program Magyarországon ingyenes –ezt már Tory Vera, a kórház koraszülöttrészlegének vezető főorvosa, a Segíts Gyorsan Alapítvány kuratóriumi elnöke mondta el. Továbbá a kórház egyik oldali bejáratánál létrehoztak egy anonim inkubátort, amit szintén kamerával láttak el, annak érdekében, hogy a nővérek azonnal lássák és el tudják látni az oda helyezett csecsemőket.

A Babales Program egyedülálló az országban és a kórház kiemelten foglalkozik a családok és a gyerekek sorsával –hangsúlyozta Winkler Gábor, a kórház megbízott orvos igazgatója.

A programról Mezei Márk a projekt képviselője elmondta, hogy a kivitelezés egy évig tartott majd az ezt következő tesztüzem is. Hozzátette: A program megvalósítása nehéz volt, mert olyan kamerát kellett találniuk, amely sterilizálható, és olyan tartót, amely biztonságos, továbbá egy zárt rendszert is ki kellett alakítani.