Orbán Viktor: Semmi szükség arra, hogy a Frontex védje helyettünk a határt

2018.09.20. 10:09

A miniszterelnök csütörtökön Salzburgban azt mondta, a Frontex még soha egyetlen méter határt sem védett meg, mi meg több száz kilométert.

Orbán Viktor az osztrák városban az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozójára érkezve újságíróknak azt mondta, van egy javaslat az Európai Bizottság részéről, és ez azt mondja, hogy „ha baj van, akkor a nemzeti hatásköröket vegyék el a tagállamoktól, és a határvédelmet az unió menedzselje”.

Orbán Viktor miniszterelnök és Charles Michel belga kormányfő az európai uniós állam- és kormányfők informális salzburgi csúcstalálkozójának második napján, 2018. szeptember 20-ánForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Szerdán átadta Ausztriának is azt a javaslatot, amelyet már Bulgáriának átnyújtottak, és amely ezt a problémát oldja meg, de nem a tagállamok ellenében, hanem úgy, hogy a tagállamoknál maradhat a védekezés joga.

A kormányfő úgy fogalmazott:

Szép dolog a Frontex, de a Frontex életében még soha egyetlen méter határt sem védett meg, mi meg több száz kilométert. Semmi szükség arra, hogy ők védjék helyettünk a magyar határt, nem beszélve a szuverenitás elvi kérdéseiről.

Orbán Viktor miniszterelnök érkezik az európai uniós állam- és kormányfők informális salzburgi csúcstalálkozójáraForrás: MTI/Máthé Zoltán

Mint mondta, emellett kell ma kiállni, és „többen vagyunk mi, akik ezt ellenezzük. Egyelőre a papírforma mellettünk van”.

A Brexitet illetően a miniszterelnök azt mondta, Magyarország azok közé tartozik, akik szerint nem kellene megbüntetni a briteket.

Fair Brexitre és jó együttműködésre van szükség Nagy-Britannia és az Európai Unió között a jövőben

- fogalmazott.

Egy arra vonatkozó kérdésre, hogy várakozásai szerint szóba kerül-e a Soros-Sargentini-jelentés az ülésen, azt mondta: „azon mindenki csak nevet".