Tömegesen betegedtek meg két Heves megyei faluban, a csapvízre gyanakszanak

hasfájás
Vágólapra másolva!
Hétfő óta tömve vannak a helyi háziorvosi rendelők Domoszlón és Kisnánán. A helyiek az ivóvízre gyanakszanak, de egyelőre nem lehet tudni, mi okozta a járványt.
Vágólapra másolva!

Domoszlón két nap alatt közel 300-an keresték fel az orvost azért, mert napok óta erősen fáj a hasuk, és hasmenésre, lázra panaszkodnak. Kisnánán sem jobb a helyzet: Nagy Éva háziorvos a Heol.hu-nak azt mondta, minden korosztályból érkeznek betegek, de az esetek többségében csak

néhány napig tartó rosszullétről van szó.

„Kegyetlen görcsökkel, hatalmas fájdalmakkal kezdődött a vasárnap délelőttöm, naponta legalább hússzor voltam a mosdóban.

– mondta egy megkérdezett fiatal anya.

– tette hozzá egy férfi.

A polgármesterek tudnak a járványszerű folyamatról, akik hangosbemondón figyelmeztetik a lakókat a csapvíz forralásának szükségességére. A portálnak azt mondták, a kormányhivatal és a gyöngyösi vízmű szakemberei is keresik az okokat. Mindkét település

közkonyháján elvégezték a szükséges mintavételeket, és már az ivóvizet is vizsgálják.

Az eredményekre azonban néhány napot várni kell. Ha szükségesnek látják, lajtos kocsikat visznek a falvakba.

Korlátozzák a vízhasználatot

A népegészségügyi hatóság elővigyázatosságból elrendelte a hálózati ivóvíz használatának átmeneti korlátozását a két Heves megyei településen – közölték pénteken az MTI-vel. Ez azt jelenti, hogy a vezetékes víz ivásra, fogmosásra, étel-, illetve italkészítésre, babafürdetésre és mosogatásra 5 perces forralást követően ajánlott.