Elszaporodtak a rokkantkártyás visszaélések Debrecenben

2018.09.25. 13:35

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség közokirat-hamisítás miatt emelt vádat azon vádlottak ellen, akik a mozgáskorlátozott hozzátartozójuk, ismerősük nevére kiállított parkolási igazolványt használták fel jogosulatlanul.

Június 26-án, reggel 9 órakor Debrecenben, a vasútállomás közelében lévő téren parkolt le egy férfi az autójával. Parkolójegyet nem vásárolt, és parkoló bérlettel sem rendelkezett, de a fia nevére kiállított, mozgáskorlátozott személy részére ingyenes parkolási jogosultságot biztosító igazolványt elhelyezte a szélvédő mögé. Nem sokkal ezután a férfit igazoltatták a rendőrök. 

A jogszabály szerint a mozgásában korlátozott személy részére kiállított, ingyenes parkolást biztosító igazolvány közokirat, és a jogosultat szállító jármű vezetője az igazolványon keresztül biztosított kedvezményekkel csak a jogosult szállítása esetén élhet. Mivel a névre szóló parkolási engedély tulajdonosa,

a férfi fia, nem volt az apjával, a férfi jogosulatlanul használta a rokkantkártyát.

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség augusztusban és szeptemberben 4 ügyben 4 vádlott ellen nyújtott be vádiratot közokirat-hamisítás miatt a Debreceni Járásbíróságra. Mind a 4 vádlott esetében tárgyalás lefolytatása nélküli, úgynevezett büntetővégzést kezdeményezett és pénzbüntetés kiszabását kérte rájuk.