Két héten belül elítélhetik a Soros-Sargentini jelentést

2018.09.26. 07:51

Október második hetében már az Országgyűlés elé kerülhet a Soros-Sargentini jelentést elítélő kormánypárti határozat – számol be mai cikkében a Magyar Idők.

Orbán Viktor miniszterelnök levélben köszönte meg a nemzeti szuverenitás mellett kiálló EP-képviselők támogatását. Brüsszelhez kötődik az a hír is, miszerint a Miniszterelnökség cáfolta, hogy EU-s forrásokat vonnának meg Magyarországtól.

Legkorábban a jövő hét utáni héten tudja tárgyalni az Országgyűlés a Magyarország szuverenitásának megvédéséről és az országgal szembeni rágalmak visszautasításáról szóló határozati javaslatot – értesült a Magyar Idők.

A Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter,

  • Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető és
  • Nacsa Lőrinc (KDNP),
  • Böröcz László (Fidesz) képviselők jegyezte,

az Európai Parlament (EP) által megszavazott, Magyarországot elítélő Soros-Sargentini jelentésre, valamint a határőrizet nemzeti ellenőrzésének elvonását javasló európai bizottsági tervezetre reagáló határozati javaslat részletes vitára való előterjesztéséről tegnap szavazott az Országgyűlés igazságügyi bizottsága. A részletes vita a következő bizottsági ülésen lesz.

Judith SargentiniForrás: MTI/Európai Parlament/Fred Marvaux

Hétfőn az Országgyűlés európai ügyek bizottsága már támogatásáról biztosította a kormánypárti javaslatot. A Magyar Idők értesülése szerint a parlamenti plenáris vitára bocsátást megelőzően ez a két országgyűlési testület tárgyal a javaslatról.

A határozati javaslatot a kormánypárti képviselőkön kívül Dúró Dóra is támogatásáról biztosította.

A Mi Hazánk Mozgalom független parlamenti képviselője az egyetlen ellenzéki politikus, aki elutasítja a Soros-Sargentini jelentést. A képviselő közösségi oldalán többek között azt írta:

  Sargentini hazudik. Nem kicsit, sokat. Magyarként pedig minden olyan külföldi jelentést a leghatározottabban vissza kell utasítani, amely egyetlen mondatban is hazudik a hazánkról.

Az ellenzék pártjai EP-képviselőiken keresztül vagy nyíltan támogatták a jelentést, vagy tartózkodtak, volt, aki távol maradt a voksolástól.

Orbán Viktor miniszterelnök személyre szóló levélben köszönte meg a támogatást annak a 197 EP-képviselőnek, akik a Soros-Sargentini jelentés ellen szavaztak Brüsszelben, illetve a plenáris vitában melléálltak – írta tegnap a Yahoo News. A magyar kormányfő levelében nagyra értékelte a képviselőknek a nemzeti szuverenitás melletti kiállásukat és szolidaritásukat.

Orbán Viktor emlékeztetett rá, hogy a jelentés gyanúsítgatásokra és ténybeli hibákra épül, és egyben nyomatékosította, hogy a migránspárti erők szégyenteljes támadása ellenére Magyarország nem enged a zsarolásnak.

Európai kötelességünknek eleget téve a jövőben is megvédjük Európa és Magyarország határait a polgáraink érdekében. Jó egészséget és a felelősségteljes feladatok elvégzésében sok sikert kívánok

– zárta sorait a kormányfő. Közben a Miniszterelnökség cáfolta, valótlanságnak nevezte azokat a híreket, amelyek szerint Magyarország EU-s forrásokat veszíthet.

Az uniós támogatások elszámolása és térítése folyamatos, a következő hónapokban további jelentős összeg folyósítására számítunk Brüsszelből. Az Európai Bizottsággal, ahogy eddig, most is folyamatosak az egyeztetések – olvasható a tárca tegnapi közleményében.