Hét év börtönt kapott a német kábítószercsempész

Vágólapra másolva!
Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla a Szegedi Törvényszék ítéletét annak a német férfinek az ügyében, aki két éve Albániából csempészet drogot az autójában. A büntetést az ítélőtábla 8 év 6 hónapról 7 évre enyhítette, amelyet fegyház helyett börtönben kell letöltenie a férfinak. 
Vágólapra másolva!

A kábítószercsempész 2016. december 2-án németországi lakóhelyéről utazott el Albániába, egy, a nyomozás során ismeretlenül maradt társával. Az volt a céljuk, hogy ott eladják Volkswagen autóját. A kocsira azonban nem találtak vevőt, és a férfinak tartozásai miatt sürgősen pénzre volt szüksége.

A társa felajánlott neki 1.000 eurót – azaz körülbelül 320 ezer forintot- ha Albániából Németországba kábítószert szállít.

A kocsiját átadta a társának, a pénzt pedig elfogadta. Az autót a másik férfi társai átalakították: rejtekhelyeket hoztak létre, ahova kábítószert raktak. Amikor a férfi visszakapta a kocsiját, visszaindult vele Németországba- írta meg az Origónak közleményében a Szegedi Ítélőtábla.

2016. december 7-én este 10 óra körül érkezett a röszkei határátkelőhöz, ahol az útlevél vizsgálatot követően átnézték az autóját a vámosok.

Az autóban megtalálták a 37 csomagban 19.543 gramm, nettó 16.625 grammnyi drogot. Ez meghaladta a különösen jelentős mennyiség alsó határát.

A férfit a rendőrök elfogták. A bíróság először 2017. november 24-én mondta ki a férfi bűnösségét. Akkor 8 év 6 hónap fegyházra és 5 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélték a kábítószercsempészt.

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla megváltoztatta az I. fokon eljáró Szegedi Törvényszék ítéletét: 8 év 6 hónapról 7 évre enyhítette, amelyet fegyház helyett börtönben kell letöltenie.

Az ítélet indoklásában elhangzott: tekintettel az ügy összes körülményére, az I. fokon kimondott ítélet eltúlzottam súlyos, ezért enyhített azon táblabíróság. Mivel a magyar nyelvet nem ismerő, magyarországi kapcsolatokkal nem rendelkező férfinak a családjától távol kell büntetését letöltenie, az ítélőtábla úgy látta: a börtön fokozat elegendő a büntetési célok megvalósulásához.

A bíróság kimondta, hogy a kábítószercsempész legkorábban a büntetése 2/3 részének letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

A döntés ellen a vádlott és ügyvédje is a büntetés enyhítéséért fellebbezett, ezért került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.