A magyarok szerint Brüsszel gyengén kezeli a migrációs válságot

Századvég Európai Unió V4 migráció
Vágólapra másolva!
Az ellenzék migrációpárti taktikája elhibázott, hiszen a magyarokat erősen aggasztja az illegális bevándorlók Magyarországra érkezése. Itt a legújabb Századvég-kutatás.
Vágólapra másolva!

A Századvég Alapítvány friss felmérése alapján

stratégiai hibát követett el az ellenzék, amikor megszavazta a Soros György megbízható szövetségesei által készített Sargentini-jelentést, és azt a kampány központi témájává emelte.

Az elemzésben kiemelték, hogy

ahogy három évvel ezelőtt a migrációs válság kirobbanásakor, az ellenzék most is úgy próbálja Brüsszel oldalán a kormánnyal szemben meghatározni magát, hogy közben szembehelyezkedik a magyar társadalom döntő többségének véleményével.

Miközben az ellenzék Brüsszelből vár politikai muníciót, addig a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek

  • 67 százaléka a tagállamok szuverenitását erősítené Brüsszellel szemben. A kutató-intézet szerint tovább gyengíti az ellenzék pozícióját, hogy a V4-országok sikeressége és a migrációs válság kapcsán megteremtett szövetsége vonzó a társadalom számára.
  • 75 százaléka a közép-kelet-európai országokat jelölte meg, akik jobban kezelik a migrációs válságot és csak 14 százaléka Brüsszelt.
  • 69 százalékát aggasztja az illegális bevándorlók Magyarországra áramlásának problémája. A Századvég kutatása szerint ez komoly problémát fog okozni az ellenzéki kampánynak.
  • 80 százaléka gyengére értékelte az Európai Unió válságkezelését. A közvélemény-kutató cég szerint ez az adat szintén arra utal, hogy elhibázott az ellenzék stratégiája.
Forrás: Századvég Alapítvány

A kutatásból kiderül továbbá, hogy az unió kvótarendszerét – lényegében politikai irányultságtól függetlenül – a döntő többség, 81 százalék elutasítja (16 százalék támogatja), 87 százalék pedig a szíriai háború végével visszaküldené eredeti otthonukba a migránsokat (8 százalék nem küldené vissza őket).

A Századvégnek tegnap is kijött egy felmérése, ami szerint a magyar társadalom döntő többsége a kormány mellé állt a Soros-Sargentini-jelentés körül kialakult politikai vitában. Az ügyet ismerők 57 százaléka nem ért egyet a Sargentini-jelentés elfogadásával, 32 százalék inkább egyetért vele, 11 százalék pedig nem tudott dönteni a kérdésben, illetve nem válaszolt. Az elemzés kitért arra is, hogy a magyar társadalom többsége (55 százalék) szerint a Soros-Sargentini-jelentés legfőképp migrációs politikája miatt kritizálja Magyarországot.