Magyarország semmilyen vonatkozásban nem kíván részt venni a globális migrációs csomag ENSZ-ben zajló elfogadási folyamatában, semmilyen módon nem tekinti azt irányadónak magára nézve - erősítette meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés csúcsszintű ülésszakán folytatott tárgyalásain.

Mint a közmédiának elmondta, személyesen tájékoztatta erről az ENSZ politikai főtitkárhelyettesét, Rosemary DiCarlót és a közgyűlés elnökét, María Fernanda Espinoza Garcest is.

Kiindulva abból, hogy Európa válasza a migrációs válságra kudarcba fulladt, a Magyarország és a közép-európai országok által adott válasz viszont sikeres, a csomag keresztülerőltetése a legrosszabb, amit az ENSZ tehet - hangoztatta a miniszter, emlékeztetve arra, hogy a világszervezetben továbbra is zajlik az új szabályozás jóváhagyási folyamata.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az ENSZ szíriai elszámoltathatósággal foglalkozó magas szintű ülésén New Yorkban szeptember 27-én. MTI Fotó: KKM / Mitko StoichevForrás: MTI/Kkm / Mitko Stoichev

A globális kompakt súlyosbítani fogja a migrációs helyzetet a világban, újabb ösztönzést jelent majd emberek millióinak, hogy útra keljenek, kockáztassák az életüket, és embercsempész-hálózatoknak fizessenek újabb dollármilliókat - fogalmazott Szijjártó Péter.

Kijelentette, hogy a csomag hazug alapelvre épít, úgy szól, mintha a migráció alapvető emberi jog lenne, pedig nem az. Alapvető emberi jog, hogy valaki a saját hazájában békében és nyugalomban élhessen, és ha ez utóbbi akadályba ütközik, akkor az első lehetséges biztonságos helyen kell számára védelmet nyújtani - tette hozzá.

Szijjártó Péter programjában pénteken összesen 12 kétoldalú tárgyalás szerepelt. Három partnerrel kétoldalú megállapodásokat is aláírtak. Újabb oktatási együttműködési megállapodások révén Mongólia számára 200, Uruguay számára pedig 25 ösztöndíjas helyet biztosítanak évente magyarországi egyetemeken.

A magyar felsőoktatás iránt egyre növekszik a kereslet, ez azt mutatja, hogy a felsőoktatás színvonala dinamikusan javul - emelte ki Szijjártó Péter. A magyar felsőoktatást ma a legjobbak között említik Európában, és minden országban, amellyel megállapodást kötünk, sokszoros túljelentkezés mutatkozik az ösztöndíjak iránt - tette hozzá.

Angolai kollégájával a külügyminiszter a diplomáciai és szolgálati útlevelek vízummentességéről írt alá megállapodást.