Nem lehet megfélemlíteni a magyar külgazdasági és külügyminisztert az Ukrajnával folytatott kettős állampolgársági vitában - jelentette ki Menczer Tamás, a külügyi tárca tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára vasárnap, budapesti sajtótájékoztatóján.

Menczer Tamás úgy fogalmazott, hogy Ukrajnában kormányzati, állami háttérrel zajlanak a magyarság elleni támadások, amire bizonyíték, hogy Szijjártó Péter azt követően került fel egy Ukrajna ellenségeit felsoroló ukrán szélsőséges honlap listájára, hogy kritizálta Petro Porosenko ukrán elnököt.

A magyar külügyminisztert azonban nem lehet megfélemlíteni, a kárpátaljai magyarok természetesen a továbbiakban is számíthatnak Szijjártó Péter feltétel nélküli, határozott és eltökélt kiállására - hangsúlyozta az államtitkár.

Menczer Tamás kiemelte, nem igazak a szóban forgó honlap azon állításai, amely szerint Szijjártó Péter fegyveres beavatkozással fenyegette volna meg Ukrajnát. Soha nem történt ilyen, ugyanakkor a miniszter minden korábbi állítását fenntartja, például azt is, hogy a jelenlegi ukrán elnök és kormányzó erők alacsony népszerűségük miatt próbálnak úgy szavazatokat szerezni, hogy szélsőséges indulatokat korbácsolnak. Erre használják fel a magyar közösséget is, amit a magyar kormány elfogadhatatlannak tart, például azért is, mert Ukrajna NATO- és EU-tagságra készül - tette hozzá az államtitkár. Menczer Tamás elmondta azt is, hogy a kárpátaljai magyarság elleni támadás egy új szintre lépett, amikor a beregszászi főkonzulátuson ukrán titkosszolgálati akciót hajtottak végre, és ezzel minden írott és íratlan diplomáciai szabályt megszegtek. Ezzel az üggyel kapcsolatban közölte, Szijjártó Péter szerdán az ENSZ-közgyűlés ideje alatt New Yorkban találkozott ukrán kollégájával, Pavlo Klimkinnel. 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az ENSZ-közgyűlés New Yorkban zajló, csúcsszintű ülésszakán 2018. szeptember 28-án. Előtte szerdán New Yorkban tárgyalt Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszterrel a két ország vitás ügyeiről.Forrás: MTI/ENSZ Photo / Loey Felipe

Ezen a találkozón az ukrán tárcavezető Szijjártó Péternek elismerte, hogy Ukrajnában nincs olyan törvény, amely tiltaná egy másik ország útlevelének birtoklását.

Emellett Ukrajnában semmilyen törvény nem tiltja egy másik ország útlevelének átadását, és Ukrajnában nem minősül az sem büntetendő cselekedetnek, ha valaki nem számol be egy másik ország útlevelének birtoklásáról - fejtette ki az államtitkár, aki megerősítette, Magyarország mindezek miatt nem hív vissza sem főkonzult, sem konzult Beregszászból, akárhogy is javasolják ezt az Ukránok.
Aláhúzta, a beregszászi főkonzulátuson történtek összhangban vannak a magyar és a nemzetközi joggal, valamint semmilyen ukrán szabályozásnak nem mond ellent. Menczer Tamás emellett felidézte, hogy Kárpátalja ukrán kormányzója a napokban azt mondta, hogy az ukrán parlamenti képviselők legalább fele rendelkezik második állampolgársággal, ennek fényében pedig elfogadhatatlan a magyarság támadása.Menczer Tamás elmondta, Ukrajnában a magyar nemzeti közösség jogainak elvétele és tendenciózus megfélemlítése zajlik. Emlékeztetett, az ukrán oktatási törvény az anyanyelven tanulás jogát veszi el a helyi magyarságtól, a nyelvtörvény változtatásának lehetőségével pedig joggal lehet tartani attól, hogy a kultúra, a média és a közigazgatás területein is a magyar nyelv visszaszorítására készülnek.
A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség irodáját kétszer is megtámadták, másodszorra sikeresen fel is robbantották, eközben időről időre kihallgatásra hívják azokat a kárpátaljai kis- és középvállalkozókat, akik részt vesznek a magyar kormány finanszírozásával zajló kárpátaljai fejlesztési programban - fejtette ki az államtitkár, aki hozzátette, hogy a magyar diplomatákat folyamatosan vegzálják.
Menczer Tamás kérdésre válaszolva elmondta, tájékoztatták a külügyminiszter biztonsági védelmét irányító parancsnokot Szijjártó Péter ukrán szélsőséges honlapon történt listázásáról, aki ennek tudatában megtette a szükséges lépéseket.