Napirenden a Soros-Sargentini jelentés elleni határozat

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés négynapos üléssel folytatja munkáját hétfőn. A képviselők kedden dönthetnek a Magyarország biztonsági érdekét sértő külföldi befektetések ellenőrzéséről szóló javaslatról, szerdán pedig a Soros-Sargentini- elentés elleni kormánypárti határozati javaslatról tárgyalhatnak.
Vágólapra másolva!

Az ülés hétfőn 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amit az interpellációk követnek két órában, majd az azonnali kérdések hangozhatnak el további hatvan percben.

Kedden reggel 9 órakor szintén napirend előtti felszólalásokkal indul a parlament munkája, ezután határozathozatalokat tartanak. Ekkor fogadhatják el a Magyarország biztonsági érdekét sértő külföldi befektetések ellenőrzéséről szóló törvényjavaslatot, amelynek zárószavazását júliusról napolták el. Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága a napokban úgy változtatott az előterjesztésen, hogy az csak a jövő év első napján lépjen életbe az eredetileg kezdeményezett október 1-je helyett. Az indítvány a nemzetbiztonság, a közrend, gazdasági vagy közegészségügyi érdek védelmében a belügyminiszter engedélyéhez kötne egyes unión és az Európai Gazdasági Térségen kívüli befektetéseket.

Engedélyköteles terület lenne például a fegyveripar, a pénzügyi szolgáltatás, az energiaipar vagy az elektronikus hírközlésről szóló törvény hatálya alá tartozó tevékenység.

A szavazásokat követően tartanak általános vitát a kormány második éghajlatváltozási stratégiájáról, amely a 2017-2030 közötti időszakról szól 2050-ig tartó kitekintéssel. Emellett terítékre kerül az Állami Számvevőszék 2017-es évről szóló beszámolója is.

Szerdán a Soros-Sargentini jelentés elleni kormánypárti határozati javaslat tárgyalásával kezdődik az ülésnap. A dokumentum elfogadásával

az Országgyűlés arra szólítaná fel a kormányt: ne engedjen a zsarolásnak, utasítsa vissza a Magyarország elleni valótlan vádakat, és jogi úton is lépjen fel a csalással elfogadott, Magyarországot rágalmazó jelentéssel szemben.

A Ház ülése a következő hétfőn, október 8-án zárul, a képviselők ekkor - a második héten megszokott módon - kérdéseket és azonnali kérdéseket tehetnek fel.