Elszabadult a pokol a kilépését bejelentő Facebook-bejegyzése alatt. Az LMP-t nagyon súlyos konfliktusok szabdalják szét, a volt társelnök döntése ismét felszínre hozta a párton belüli feszültségeket. Így múlik el a világ dicsősége!

Megírtuk, hogy a tisztségeitől három évre eltiltott Szél Bernadett tegnap Facebook-oldalán bejelentette, hogy otthagyja az LMP-t. A politikus nem bírta ki, hogy ne szúrjon oda volt pártjának, és a következőket írta:

Most azonban váltanom kell, mert az általam képviselni kívánt politika csak akkor valósítható meg maradéktalanul, ha kölcsönös megbecsülés mellett elválunk egymástól.

Az apróbb tüske nem maradt következmények nélkül, valóságos kommentháború alakult ki a bejegyzés alatt, a párt vezető politikusai magukból kivetkőzve, látványos üzengetésbe kezdtek:

Gondolom a kölcsönös megbecsülés része, hogy lenyúlod a LMP listáján szerzett mandátumodat, ha már egyéniben képtelen voltál nyerni! – indította a sort Kreitler-Sas Máté, aki az LMP XI. kerületi jelöltje volt az áprilisi parlamenti választáson. A politikus a kampányban hevesen ellenezte a régi balliberális politikai erőkkel való összefogást, egyik Facebook-posztjában az MSZP-DK közös jelöltje, Gy. Németh Erzsébet ellen kelt ki. „Újbudának egy helyben lakó lokálpatrióta képviselőre van szüksége, és nem egy ideejtőernyőztetett kerületi kötődés nélküli jelöltre" – írta arra utalva, hogy Gy. Németh Rákosmentén lakik, és minden a városrészhez köti.

Akkor most elkezditek köpködni a volt társelnökötöket? gratulálok, szép kis csapat vagytok ti ott..." – érkezett Szél védelmében Bárdos Rita, az LMP erzsébetvárosi jelöltje volt a 2014-es önkormányzati választáson. Majd feltette a kérdést gunyorosan: nyert-e valaha a párt egyéniben? Gyorsan meg is válaszolta, azt sugallva, hogy mindenhol össze kellett volna fogniuk: „oh wait, Csárdi Antal, mert ő volt az egyetlen KÖZÖS ELLENZÉKI JELÖLT."

Forrás: Facebook

A vitába bekapcsolódott a jelenlegi helyzet egyik kulcsfigurája, Moldován László VII. kerületi zöld képviselő is. A politikus volt a júliusi fegyelmi büntetések idején a párt etikai bizottságának vezetője, akit azóta budapesti elnöknek választottak meg. Moldovánnak komoly szerepe van az LMP-n belüli hatalmi átrendeződésben, párton belül hozzá kötik a példátlan büntetések kiszabását. Úgy tartják, maximálisan ellenzi a szocialistákkal és Gyurcsányékkal való összefogást, a külön politika híve.

Rita, akkor nem mandátumtolvaj Detti? – tette fel a kérdést a politikus, hasonló álláspontra helyezkedve, mint Kreitler-Sas.

Forrás: Facebook

Később azzal vádolta meg Bárdost, hogy régóta élen jár az LMP „fikázásában". "Bárdos sértett ember, kezeljük így!" – ezt már Nuszbaum Tibor, az LMP-közeli Reflektor blog munkatársa írta. A válasz nem késett az összefogáspárti politikus részéről: „megjött a Nuszbaum is :D remek kis csapat :D".

Forrás: Facebook

A vita sokáig ilyen keretek között folytatódott, ami tűpontosan rámutat az LMP-n belüli jelenlegi állapotokra. A pártot régóta az összefogás kontra önállóság kérdésköre osztja meg, ami egymásnak nekiszegülő szekértáborokra osztja a zöldeket. A vita az országgyűlési választás előtt is fellángolt: melyik a jó taktika? Ahogy korábban beszámoltunk róla, a választás után a párt látványos belső változáson megy keresztül, a véres tisztogatások mögött egyértelműen hatalmi logika húzódik meg. Egyelőre még nem egyértelmű, hogy merre halad tovább az LMP, csak annyi látható, hogy az összefogást erőltetető politikusok folyamatosan szorulnak ki a pártból, így jelenleg a különutas politika hívei állnak nyerésre. Ami persze a balliberális gondolatkörrel nem igazán egyeztethető össze.