Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint nem valószínű, hogy a baloldali, liberális ellenzék változtatna 2015 óta folytatott politikáján, és a magyar emberek biztonságát tekintené elsődlegesnek.

Bakondi Györgyöt szerdán az M1 aktuális csatornán arról kérdezték, hogy az Országgyűlés a nap folyamán kezdett tárgyalni a Soros-Sargentini jelentés elleni kormánypárti határozati javaslatról.

Szerinte az ellenzék megmutatta álláspontját, amikor megszavazta a Soros-Sargentini jelentést az Európai Parlamentben, a Jobbik pedig, amely tartózkodott, ezzel tulajdonképpen elősegítette annak elfogadását.

Hangsúlyozta: Magyarország migrációval kapcsolatos álláspontja tiszta és világos 2015 óta.Az ezt támadó politikai erők időnként homályos megfogalmazásokat használnak, mint például, hogy nincs kvóta, nincs határsértő, valamint, hogy a migrációs helyzetet a kormány tartja fenn, és európai megoldásra van szükség – mondta Bakondi György.

Ez az európai megoldás, ahogy körvonalazódik – éppen a Sargentini-vitában is – tömeges betelepítésről, kvóták szerinti szétosztásról és az ezt el nem fogadó országok politikai nyomás alatt tartásáról szól – tette hozzá. Kitért arra is, hogy a görög szigeteken teljes zsúfoltság van, hatvan százalékkal érkezett több migráns, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Ez azt jelenti – mondta Bakondi György –, hogy a mozgásuk nem csak az Európai Unió és Törökország közötti egyezménytől függ.