Az erős klímavédelem hozzájárul a migrációs nyomás csökkentéséhez - jelentette ki Áder János köztársasági elnök.

Az államfő a Biztonsági kihívások a 21. században (Éghajlatváltozás - Migráció) címmel rendezett tudományos konferencián előadásában kiemelte: ahol folyamatosan csökken a víz mennyisége, romlik a talaj minősége, emelkedik a tengervízszint, az urbanizáció miatt jelentősen növekszik a környezeti terhelés, megindulhat a népmozgás, a migráció.

Áder János köztársasági elnök előadást tart a Biztonsági kihívások a 21. században (Éghajlatváltozás - Migráció) című tudományos konferencián a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE), a Ludovika főépület Széchenyi dísztermében 2018. október 3-án.Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A másfélmillió ember érkezése Európába csak a jéghegy csúcsa, és bizonyosan a klímaváltozás az egyik ok, amely erősíti a migrációs folyamatokat - vélekedett Áder János.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott tanácskozáson a köztársasági elnök hangsúlyozta: sok múlik a szomszédos országokon, illetve az első biztonságos országokon, ahova megérkeznek az emberek, ezért ezeknek az országoknak nemzetközi segítségre van szükségük.

Megjegyezte: az Európai Bizottság is kiemelt biztonsági kockázatnak tekinti a klímaváltozást.Az államfő az elmúlt évek változásai között említette, hogy jelentősen nőtt a világ népessége, az aszályos területeken ráadásul még nagyobb népességrobbanás tapasztalható. Emellett drámai mértékben gyorsult az urbanizáció üteme, és a vízhiánynak kitett nagyvárosok száma is nőtt - mutatott rá.

A klímaváltozás következményeiről szólva kifejtette: drámai áradások és aszályok várhatók, a mezőgazdasági területek csökkennek, ennek következtében konfliktusok alakulhatnak ki. A szíriai polgárháború egyik oka is a korábbi aszályos időszak volt - tudatta.