Teljes káosz az ellenzékben

Karácsony Gergely; Vona Gábor; Szél Bernadett; Fehér Alexandra beszélget Foglalkozás HÉTKÖZNAPI Közéleti személyiség foglalkozása miniszterelnök-jelölt moderátor politikus politikusnő SZEMÉLY szóvivő
Budapest, 2018. március 12. Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd (b), Szél Bernadett, az LMP (b2) és Vona Gábor, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje (b3), valamint Fehér Alexandra, a Független Diákparlament szóvivője, moderátor a Független Diákparlament oktatásról rendezett miniszterelnök-jelölti vitáján a VI. kerületi Gödör Klubban 2018. március 12-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Amikor végignézünk az ellenzéken, a Jobbik mellett az LMP van a legnagyobb bajban, a párt támogatottsága a parlamenti bejutási küszöb szélén mozog, akár a frakció léte is bajba kerülhet. A Jobbik pedig végleg búcsút inthet a néppártosodásnak, minekután gyurcsányi szintekre süllyedtek –mondta a Figyelő főmunkatársa.
Vágólapra másolva!

Deák Dániel a Ma Estében úgy vélekedett: Szél távozása várható volt, hiszen korábban már eltiltották a tisztségeitől. A szakértő szerint Szélnek már nem volt lényégében más választása, mint hogy lemondjon. Az LMP egyébként már egy egészen más párt, mint amit korábban Schiffer András volt társelnök rájuk hagyott. Elég, ha csak az országgyűlési választás előtti időszakra gondolunk, amikor az LMP a Botka László után keletkezett űrt akarta betölteni – vélekedett.

Úgy tűnt, hogy az új MSZP akar lenni az LMP.

A párt baloldalra tolódása viszont konfliktusokat okozott párton belül, főként a vidéki szervezetek körében. Nem ez volt az első szakadás a pártban, Schiffer András távozása mutatta meg, hogy
ez az LMP már ugyanaz.

Szél és Szabó Szabolcs frakcióból való kilépése azt is eredményezi, hogy a párt a jövőben kevesebb forrást fog kapni,

a két politikus komoly összegeket visz most el az LMP-től.

Deák szerint azonban tisztán látszik, hogy Szélnek komoly politikai ambíciói vannak, egy új platformot akar létrehozni. A legnagyobb kérdés az, hogy vele tartanak-e további politikusok az LMP-ből.
Amennyiben további emberek is kilépnek a pártból, a frakció léte kerül veszélybe.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

A szakértő szerint azonban nem valószínű, hogy további emberek tartanak Széllel, feltehetően inkább volt párttársa, a külön utakon járó Hadházy Ákossal, vagy az újra koldusbőrbe bújt Juhász Péterrel fog együtt dolgozni, illetve Vona Gáborral, akivel többször is egyeztetett az országgyűlési kampány során. Az ellenzéki torta ezáltal még több szeletre oszlik.

A Jobbik nemzeti ellenállása és a DK ellenállása

A Demokratikus Koalícióra jellemző, hogy egy szűk balliberális kört célzó, radikális üzeneteket fogalmaznak meg. A Jobbik esetében azonban tartalomnélküliségről van szó, és ilyen üzenetekkel akarják egyben tartani a szétesőben lévő pártot – mondta Deák. Hozzátette:

a Jobbik számára nem újdonság, hogy más pártokat másolnak,

ezzel a húzással viszont most Gyurcsányékkal kerültek egy platformra. Ezzel azt érik el, hogy a néppárti jelleg, amit szerettek volna magukra erőltetni, az végleg szertefoszlik – zárta gondolatait a szakértő.