A teljes ellenzék védelmébe vette a szerdai parlamenti vitanapon a Soros-Sargentini jelentést. Gyurcsány Ferenctől kezdve a korábban a zsidó parlamenti képviselők listázását követelő Gyöngyösi Mártonig egységesen tagadták, hogy a jelentés a kormány migrációs politikája miatti bosszú lenne. Nem véletlen, természetesen mind Soros György kottájából játszottak, amikor eszükbe sem jutott kiállni Magyarország érdekei mellett.

Heves vitával indult az Országgyűlésben a Soros-Sargentini jelentésre válaszul készült határozati javaslat tárgyalása. A kormány és a kormánypárti előterjesztők a jelentést hazugnak nevezték, az ellenzéki pártok azonban ezúttal is védelmükbe vették az Európai Parlamentben elfogadott dokumentumot, és tagadták, hogy az a kormány migrációs politikája miatti bosszú lenne.

Gyurcsány bagatellizálta a bevándorlást

Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök a beterjesztett határozati javaslatot „tartalmában hazugnak”, „szándékában aljasnak”, a miniszterelnököt pedig erkölcsi értelemben gazembernek nevezte, akivel külföldön már „szégyen kérdése lett” találkozni. Gyurcsány szerint nem igaz az a kormánypárti álláspont, amely a jelentést a bevándorláspárti európai többség és az ezt ellenző kisebbség vitájaként állítja be, mert a vita lényege valójában az, hogy milyen Európát képzelünk el, és ebben csak az egyik, és nem a legfontosabb téma a bevándorlás. Úgy fogalmazott: „El fogjuk előbb-utóbb temetni, és nem fogjuk meggyászolni sem önöket, sem a politikájukat.”

Gyurcsány Ferenc is Soros-Sargentini jelentés mellé álltFotó: Mudra László - Origo

A Jobbik frakcióvezetője szerint a kormány megpróbálja zárójelbe tenni a jelentés lényegi megállapításait annak hibáira hivatkozva. Gyöngyösi Márton szerint ugyanakkor tényszerű megállapítások állnak a jelentésben arról, hogy 2010 óta Magyarországon kétharmados felhatalmazással egy olyan hibrid rendszert építettek ki, amit csak azért nem nevezünk diktatúrának, mert azt nem erőszakkal, hanem a demokratikus intézmények megszállásával hozták létre.

Tóth Bertalan európai megoldást akar 

Tóth Bertalan arról beszélt, hogy a jelentés a magyarok hétköznapjairól szól, Magyarországról, ahol a fideszes elitnek több jut, mint a többségnek. Az MSZP frakcióvezetője felidézte a dokumentumból, miszerint az igazságszolgáltatás függetlenségének sérelmével sérült a jogegyenlőség, az ügyészség politikai befolyás alatt működik, miközben az átlagemberek ügyei sokáig húzódnak. Szerinte aki megszavazta a jelentést, az a jogfosztott magyarokat védi, ezért tett így az MSZP is. „Európai együttműködéssel kell megoldani a migrációs krízist, a Fidesz azonban fenn akarja azt tartani.”

Keresztes László Lóránt úgy vélekedett, hogy a kormány egy hazug európai parlamenti kampányt készít elő a határozattal. Az LMP vezérszónoka szerint hazánk akkor tudja megvédeni a szuverenitását, ha minden szempontból erős, fejlődő ország lesz, amely meg tudja adni a biztonságot, a megélhetés lehetőségét a polgárainak. „A Fidesz sem kezdett hozzá a migrációs válság megoldásához. A Sargentini-jelentés fő üzenete valós, komoly figyelmeztetés és kritika” – mondta Keresztes. 

A Párbeszéd vezérszónoka, Szabó Tímea közvélemény-kutatásokra hivatkozva azt mondta, hogy az emberek többsége tudja: nem az ország, hanem a kormányzat elítéléséről szól a jelentés, amely az utóbbi nyolc év „aljas, embertelen, szívtelen” politikáját minősíti. „Önök szájkaratés álkeresztények” –mondta a képviselő. 

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője fenyegetőzött isForrás: MTI/Kovács Attila

Ujhelyi fenyegetőzött egyet

A jelentést megszavazó MSZP-s EP-képviselő, Ujhelyi István arról beszélt, hogy ugyanúgy a nemzet részének tartja magát, mint a kormánypárti vagy a jobbikos képviselők. „Büszke magyar vagyok” – jelentette ki. Ujhelyi szerint ma az a hazafi, aki érti, hogy a magyar nemzet jövője az egységes és erős Európai Unióban van. A szocialista politikus állította: nem támogatja az illegális bevándorlást, szerinte is meg kell védeni a magyar és az uniós határokat. Ne merjék nekem még egyszer azt mondani, hogy hazaáruló vagyok, amiért védem, képviselem a magyar társadalom jogait, eltiportak millióinak jogait – mondta a szocialista EP-képviselő. 

Összehangolt ellenzéki támadás

Mint arról korábban beszámoltunk, egészen precíz, percre pontosan kiszámolt, összehangolt támadást intéztek a magyar ellenzék EP-képviselői Magyarország ellen a Soros-Sargentini jelentés vitája előtt. Egyedül Ujhelyi István hiánya feltűnő a névsorból, a súlyos mulasztás azzal magyarázható, hogy a szocialista politikus felszólalt a magyar parlamentben. A dokumentumot jegyző Judith Sargentini is Magyarországgal foglalkozott a Twitterén. Teljes az összkép.

Semmilyen európai parlamenti (EP-) diktátum és vádirat nem tudja a magyar kormányt arra késztetni, hogy bevándorláspolitikáján változtasson – jelentette ki Gulyás Gergely a Soros-Sargentini jelentésre válaszul született, Magyarország szuverenitásának megvédéséről és a Magyarországgal szembeni rágalmak visszautasításáról szóló országgyűlési határozati javaslat általános vitáját megnyitó felszólalásában.

Csak a kormány védte meg a magyarokat

Csak a kormánypártok, köztük a beterjesztett határozatot jegyző Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter védte meg a magyar embereket. Azt mondta: a Soros-Sargentini jelentés a migránsok, a menedékkérők és a menekültek alapvető jogairól szól.

Egy bevándorláspárti jelentésről van szó, amelynek az a kizárólagos célja, hogy a magyar kormány bevándorlással szemben tanúsított ellenállását megtörje, a magyar kormányt elítélje azért, mert védi Európa határait

– hangsúlyozta.

Azért ítélik el Magyarországot – folytatta –, mert egyértelművé teszi: ott kell segíteni a világon, ahol baj van, és nem pedig a bajt kell Európába hozni. Elmondta, a magyar határvédelem nem tetszik az EU azon szocialista, baloldali, kommunista, liberális képviselőinek és a Néppárt liberális felének, akik legszívesebben bárkit beengednének Európába, és akik szerint Európa fennmaradása akkor garantálható, ha az európai kultúra utolsó jelei is felszámolhatóvá válnak.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszterForrás: MTI/Bruzák Noémi

Gulyás Gergely hangsúlyozta: Magyarország elutasítja a bevándorlást és úgy látja, a lisszaboni szerződés szerint minden tagállamnak joga van ahhoz, hogy a bevándorlás kérdésében szabadon állást foglaljon.
Aki ezt a jelentést megszavazta – köztük magyar képviselők is –, ezt a jogát Magyarországnak elvitatja – mutatott rá. Hozzáfűzte,

a jelentést megszavazók azt gondolják, hogy ugyanazt a gyakorlatot kell meghonosítani, amely Nyugat-Európában párhuzamos társadalmakhoz vezetett és olyan társadalmi feszültséget hozott létre, amelyet a Magyarországnál sokkal gazdagabb országok sem tudnak kezelni.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, a kormány az EU bármely szervezetében szívesen válaszol a jelentésben megfogalmazott kérdésekre, de ha az EU-nak, az EP-nek nem az a célja, hogy szétverje az intézményesült Európát, akkor az ilyen jellegű jelentéseket nagy többséggel kellene elutasítani.
Véleménye szerint a szavazati arányokból az derült ki, hogy Nyugat-Európa próbálja elítélni Közép-Európát. Ezt a nyugat-európai elitben meglévő, a közép-európai társadalmak által képviselt értékekkel szembeni toleranciahiánnyal magyarázta.