Orbán Viktor: Senki nem kötelezhet arra, hogy behódoljunk egy másik kultúrának

2018.10.04. 11:49

Az európaiak tiszteletben tartják a más kultúrákat és képviselőiket, de senki sem kötelezhet minket arra, hogy ez a tisztelet saját kultúránk feladását és egy másik kultúrának való behódolást jelentsen – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Hagyományok Házának székhelye, a felújított Budai Vigadó átadásán. 

Néha azt hallom, hogy Magyarországon kultúrharc zajlik. Azt gyanítom, hogy az egyes pozíciók körüli lökdösődés, a kultúrfilozófiák közötti hírlapi vita talán a modern élet megszokott rendjéhez tartozik - mondta a kormányfő. Szerinte azonban Magyarországon inkább kultúrbéke van: lassan teljes egyetértés formálódik arról, hogy a jövőnket családra, a munkára és a nemzet újraegyesítésére kell építeni. Hangsúlyozta:

az európaiak tiszteletben tartják a más kultúrákat és képviselőiket, de senki sem kötelezhet minket arra, hogy ez a tisztelet saját kultúránk feladását és egy másik kultúrának való behódolást jelentsen.

A saját földünkön - s ez igaz Európára és Magyarországra is - a saját kultúránk szabályai és értékei szerint akarunk élni. Ha ugyanis eltűnnek a történelmi, kulturális alapok, ha hagyjuk, hogy kicseréljék a kulturális altalajt, akkor Európa kártyavárként dől össze - jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor miniszterelnök a felújított Budai Vigadó átadásánForrás: MTI/Máthé Zoltán

Hozzátette: a magyarok érzik ezt a veszélyt, ezért kiállunk és elmondjuk, kik vagyunk, mit gondolunk Istenről, hazáról, családról és hogy a magyarok szerint mi következik ebből az európai életre nézve. A miniszterelnök szerint ha nem ezt tesszük, áldozatai leszünk egy lopakodó összeurópai kulturális önfeladásnak.

Orbán Viktor hozzátette, hogy

egy ország jövőjét nemcsak gazdasága, katonai ütőereje és politikai befolyása alapozza meg, hanem kulturális teljesítménye is. Ezért minden kultúrára elköltött forint befektetés a jövőbe, egy magyar és keresztény, vagyis egy európai jövőbe.A miniszterelnök úgy fogalmazott: a magyar nép mélyreható és erős gyökerekkel kapaszkodik a kulturális örökségébe.

Mi, magyarok azért állhatunk ma itt, ezerszáz évvel a honfoglalásunk után, mert tudjuk, honnan jöttünk és azt is tudjuk, mivel tartozunk az előttünk járó nemzedékeknek, sőt azt is tudjuk, mivel tartozunk az utánunk jövőknek

- mondta, hozzátéve: a Kultúránk megmutatja, kik voltunk, és kik vagyunk. (...) Erő, amely az országlakosokat nemzetté, a nemzet tagjait közösséggé teszi - fogalmazott a miniszterelnök, jelezve, hogy a most készülő nemzeti alaptantervnek és vele az egész magyar iskolarendszernek is ezen az alapon kell majd állnia.

Azt is mondta, hogy a magyarok büszkék civilizációs teljesítményükre, kultúrájukra, így büszkék dalaikra és táncaikra is, a magyar népi kultúra nekünk nem muzeális dolgok gyűjteménye, hanem megtartó erő. Ezért építették a Nemzeti Színházat és a Művészetek Palotáját, újították fel a Zeneakadémiát, a Pesti Vigadót, az Erkel Színházat, a Nemzeti Lovardát, a Kossuth teret. Emellett megújítják a Szépművészeti Múzeumot, az Operaházat, új Közlekedési Múzeum épül, zajlik a Liget Budapest projekt és újjászületik a budai Vár is - sorolta a beruházásokat Orbán Viktor.