Az Európai Néppártban és az európai jobboldalon is sok a gyáva politikus

2018.10.07. 12:50

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Vasárnapi Újság adásában ismertette, hogy az elmúlt héten Bajorországban tárgyalt a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusaival. Gulyás Gergely elmondta, hogy a német kereszténydemokraták egyértelművé tették, hogy a migráció ügyében Magyarország mellett állnak és hasonló álláspontot képviselnek. 

„Tőlünk nyugatra ma bátorság kérdése a Magyarország melletti kiállás. Sajnos az Európai Néppártban és az európai jobboldalon is sok gyáva politikus van,de ha valaki összeszedi a bátorságát, akkor egy-egy szimpatikus nyilatkozatot hallunk – mondta Gulyás Gergely miniszter a Vasárnapi Újság adásában.

Hozzátette, hogy bár a balliberális sajtónak hegemón szerepe van a nyugati politikai életben, de a választópolgárok saját bőrükön tapasztalják a migráció negatívumait, ezért nem biztos, hogy politikailag káros és nem éppen hasznos a Magyarország melletti kiállás.

A Soros-Sargentini jelentés elleni fideszes határozati javaslattal kapcsolatban a politikus elmondta, erre azért volt szükség, mert olyan kérdésekről döntött az EP, amelyek nagyobbrészt nem is tartoznak a hatáskörébe. Ahogy fogalmazott,

ha megnézzük a jelentést, az ott taglalt kérdések kétharmadában semmilyen hatásköre, véleményalkotási joga nincs az európai intézményeknek, a magyar Országgyűlésnek viszont van.

A politikus szerint szuverenitási sérelem érte a magyar Országgyűlést, ezért fontos volt, hogy a szabadon választott képviselők egyértelmű és világos választ adjanak erre a provokációra.
A Miniszterelnökséget vezető miniszter kitért a magyar ellenzék szerepére is. Meglátása szerint a balliberális ellenzék mindig Magyarország ellen szavazott, de úgy látja, hogy ma már eljutottunk oda, hogy

a Jobbik képviselője sem utasította el a Soros-Sargentini jelentés elfogadását.

Pedig

a választáson a választópolgárok világosan kinyilvánították, hogy kivel kívánnak együtt élni, döntést hoztak, hogy saját hatáskörben szeretnék tartani annak a jogát, hogy hogy kivel kívánunk együtt élni és kivel nem. Az Európai Parlament ezt próbálja meg felülírni – tette hozzá Gulyás Gergely.

Ennek kapcsán kiemelte, hogy Magyarország a kerítéssel védi a határait, amellyel nemcsak az országot és a magyar polgárokat védik, hanem Európa egészét is. 

Magyarország mellett a bajor kereszténydemokraták

A politikus a beszélgetés során elmondta, hogy az elmúlt héten Bajorországban tárgyalt a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusaival.A német kereszténydemokraták egyértelművé tették, hogy a migráció ügyében Magyarország mellett állnak és hasonló álláspontot képviselnek – mondta Gulyás Gergely. Ahogy fogalmazott, hazánk német szövetségesei hálásak, hogy a külső határok védelmével azt a migrációs nyomást, amelyet Németország 2015-ben tapasztalt, jelentős mértékben mérsékeltük.

Minden gyereknek joga van egy anyához és egy apához

Ahogy az Origo is beszámolt róla, a hétvégén tartják Romániában azt az alkotmánymódosító népszavazást, amelyen a férfi és nő házasságán alapuló család fogalmának alaptörvénybe iktatásáról dönthetnek a román polgárok. A referendum sikere esetén úgy pontosítják az alaptörvényt, hogy a család egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságon” alapul, meggátolandó az azonos neműek házasságkötésének legalizálását.

Gulyás Gergely a kérdésre úgy válaszolt, hogy az elmúlt évtizedekben Európa az értékek szempontjából rendkívül negatív utat járt be, és az a jó, hogy Közép Európa ellen tud állni ennek a kísértésnek. „Az, hogy ki milyen életet él, az magánügy, viszont az államra tartozik, hogy meghatározza, a házasság fogalmát” – emelte ki a miniszter. A kérdés kapcsán hozzátette, hogy a gyermekek érdekei szempontjából az a jó szabályozás, ami kimondja, hogy minden gyereknek joga van egy anyához és egy apához, és ezt semmilyen más formációban pótolni nem lehet.

Ismert, a magyar Alaptörvény kimondja, hogy egy férfi és egy nő köthet házasságot. Gulyás ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy az a helyes, ha minél több tagállam alkotmányba foglalja ezt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK