LMP-s bohózat: fel sem akarták venni a pártba, most társelnök lehet

Választás 2018, LMP eredményváró, Demeter Márta
Vágólapra másolva!
Sajtóértesülések szerint tényleg a szocialista múltú Demeter Márta válthatja Szél Bernadettet az LMP társelnöki székében, ami már csak azért is érdekes, mert a párt korábban kétszer is visszautasította Demeter jelentkezését. A pártvándorlás azonban nem újdonság a baloldalon.
Vágólapra másolva!

A választások óta sorra hagyják el az LMP-t a frakció tagjai. Elsőként Hadházy Ákos lépett ki, miután az LMP fegyelmi eljárást indított ellene azért, mert az ellenzék koordinált együttműködéséről tárgyalt, annak ellenére, hogy kongresszusi határozat tiltotta ezt. Sallai R. Benedeket pedig kizárták a pártból, mivel nekiesett Hadházynak. Aztán Szél Bernadett korábbi társelnök is kilépett a frakcióból, majd a pártból is. Vele tartott a korábban az Együtt színeiben induló, de már az LMP-frakcióban ülő Szabó Szabolcs.

A szakértő szerint, ha további tagok hagyják el a pártot, a frakció léte kerül veszélybe.

Szél egyébként úgy fogalmazott kilépése után, hogy mindig hálásan gondol vissza az együtt átdolgozott évekre, és az általa képviselni kívánt politika csak akkor valósítható meg maradéktalanul, ha kölcsönös megbecsülés mellett elválnak egymástól. Ez a kijelentés annak fényében elég érdekes, hogy korábbi párttársa, Sallai nem éppen kedves szavakkal illette Szélt és a párt egyes tagjait. Legutóbbi szösszenete, amiben méltatta párttársait, az az volt, hogy

Az egykori párttárs szóvá tette Szél közpénzből fizetett százezres fodrászszámláit és ruhatárát is.

Keresztes László Lóránt mellett a társelnöki szék viszont még mindig üres. Korábban már felmerült, hogy Demeter Márta lehet az esélyes a poszt betöltésére, most viszont sajtóértesülések szerint egyre valószínűbb, hogy az MSZP-ből átpártolt képviselőnő lehet a befutó. Ami már csak azért is érdekes, mert

Demeter jelentkezését az LMP-be kétszer is visszautasították.

Szocialista múltja miatt ugyanis több vétó is érkezett ellene a pártból.

Demeter Márta lehet az új társelnök Fotó: Mudra László - Origo

A baloldali szállingózás azonban nem újdonság. Gyurcsány és a szocialista párt szakítása után láthattunk először ilyen vándorüzemmódot, amikor az MSZP-től a Demokratikus Koalíció szívta el a tagokat, legutóbb pedig Burány Sándor ült át a Párbeszéd Magyarországért soraiba. Azt, hogy végül melyik baloldali politikus melyik baloldali pártban találja meg a helyét, talán az önkormányzati választásokra kikristályosodik, vagy megint jön a botrányoktól és hatalmi játszmáktól hemzsegő nagy összeborulás.