A Győri Törvényszék várhatóan ez év végén vagy jövő januárban hozza meg az új elsőfokú ítéletet a vörösiszap-perben – írta a Magyar Hírlap kedden Havasiné Kulcsár Petra, a Győri Törvényszék sajtószóvivőjére hivatkozva.

Havasiné Kulcsár Petra elmondta, hogy az ítélethirdetést megelőzően a novemberi tárgyalási napokon kerül sor a perbeszédekre.

A Mal Zrt. ajkai telephelyén 2010. október 4-én szakadt át a X. számú vörösiszap-kazetta fala. A kiömlő hatalmas mennyiségű, lúgos zagy elöntött több települést, tíz ember meghalt, és több száz milliárd forintos kárt okozott.

A vörösiszap-perben először a Veszprémi Törvényszék járt el, amely a több éven át tartó tárgyalássorozat végén, 2016 januárjában minden vádpont alól felmentette az ügy tizenöt vádlottját.

A vádlottak a vörösiszap-katasztrófa ügyében indított büntetőper másodfokú tárgyalásán a Győri Ítélőtáblán 2017. február 6-ánForrás: MTI/Krizsán Csaba

Az ügyészi fellebbezés nyomán az ügy másodfokon folytatódott a Győri Ítélőtáblán, amelynek bírói tanácsa hatályon kívül helyzete a törvényszék elsőfokú ítéletét, és új elsőfokú eljárás lefolytatását rendelte el. A megismételt eljárás azonban már nem Veszprémben, hanem Győrben zajlik.