Tarlós István a Fidesz főpolgármester-jelöltje

ORBÁN Viktor; TARLÓS István
Budapest, 2018. október 10. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Tarlós István főpolgármester találkozója a Főpolgármesteri Hivatalban 2018. október 10-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
Vágólapra másolva!
Tarlós Istvánt indítja a jövő évi főpolgármester-választáson a Fidesz - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. Cikkünk frissül.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán délelőtt jelentette be, hogy a kormánypártok Tarlós Istvánt, Budapest jelenlegi főpolgármesterét támogatják a 2019-es önkormányzati választáson.

Tarlós István elvállalta a jelölést, és elindul a választáson.

Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester találkozója a Főpolgármesteri Hivatalban 2018. október 10-én Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Orbán Viktor azt mondta: Tarlós Istvánnak "szigorú megkötései" voltak. Ezek közül a legfontosabbról már a szerdai kormányülésen - a főpolgármester jelenlétében - döntenek:

létrehozzák a budapesti fejlesztési tanácsot, amelyet Tarlós Istvánnal társelnökségben közösen fognak vezetni,

és ennek keretében közösen fogják fejleszteni és építeni Budapestet - közölte a miniszterelnök, megjegyezve, hogy a meginduló fejlesztések közül több 2030-ig fut majd.

Orbán: A kormány elkötelezett a főváros fejlesztése mellett

Tudatta egyúttal, hogy a 3-as metró felújításához szükséges több tízmilliárd forintos összegről is meg tudtak állapodni. A kormányfő úgy fogalmazott: Budapest a budapestiek otthona, egyben a nemzet fővárosa és a Kárpát-medence természetes központja is, ez a meggyőződés vezeti a Budapestre vonatkozó kormányzati politikát. Hozzátette, az elmúlt időszakban rengeteg budapesti fejlesztési programot indítottak meg, a mostani megbeszélésen egy 60 tételből álló listát mutatott be mint bizonyítékát annak, hogy a kormány elkötelezett a főváros fejlesztése mellett.

A megvalósult beruházások közül megemlítette például a városligeti műjégpálya és a Nemzeti Lovarda rekonstrukcióját, a Budai Vigadó, a Dagály, a Zeneakadémia és a Gül Baba türbéje felújítását, valamint a Korányi-projektet. A folyamatban lévő ügyek közül kiemelte a budai Várnegyed, továbbá a Fiumei úti sírkert és a Salgótarjáni úti zsidó temető felújítását, az Operaház megújítását, és a tervek szerint megépítendő új atlétikai stadiont.

Több százmilliárdos beruházások

A megvalósult beruházások több mint 280 milliárd forintot, a folyamatban lévők pedig több mint 600 milliárd forintot tesznek ki. Mindebben a közlekedési projektek nincsenek be, ezek esetében egy 700 milliárd forintot meghaladó tételről van szó - tette hozzá a miniszterelnök. Azt is megjegyezte, hogy

a kormány több mint 217 milliárd forintnyi adósságot vállalt át a fővárosi önkormányzattól.

"Mindannyiunknak az az érdekünk, hogy Budapest visszanyerje a régi fényét. A kormánynak az is meggyőződése, hogy Magyarország csak akkor lehet komoly ország, ha a fővárosa is komoly dolgokra vállalkozik" - mondta Orbán Viktor. Szavai szerint ezeknek a céloknak az eléréséhez nélkülözhetetlen egy erős, magabiztos, közkedvelt polgármester. Hozzátette, a kormány és a fideszes kerületi polgármesterek véleménye egybeesik a kérdésben.

Megalakul a budapesti közfejlesztések tanácsa

Tarlós István arról beszélt, hogy egyetért a kormány és a miniszterelnök alapelveivel. A fő kérdés, hogy a most elért eredményeket, sikerül-e biztosítani a jövő számára – mondta a főpolgármester. A mostani megállapodást következetesen be kell tartani – tette hozzá.

Megalakul a budapesti közfejlesztések tanácsa, ami érdemi beleszólást enged a főváros fejlesztésébe a város részéről is

- mondta Tarlós István. Olyat ígérj, amit garantálni tudsz. Konzekvenssé teszem az együttműködést a kormánnyal, és mindez garancia az ígéretek teljesülésére – tette hozzá.

Tavasszal kérte fel a miniszterelnök

A harmadik ciklusára készülő főpolgármestert még tavasszal kérte fel Orbán Viktor a folytatásra, ő azonban sokáig nem adott egyértelmű választ az ezzel kapcsolatos kérdésekre. Májusban például úgy nyilatkozott, nagyon meg kell fontolnia, hogy hetvenévesen vállal-e, és ha igen, milyen feltételek mellett, egy hat és fél évre szóló elkötelezettséget.

Négyes metró és fonódó villamos

Tarlós István főpolgármesterségének eddigi legnagyobb eredményei közé tartozik, hogy

megállította Budapest eladósodásának folyamatát,

a kormány az önkormányzati adósságkonszolidáció jegyében átvállalta a főváros adósságállományát. Hosszas tárgyalási folyamat lezárásaként visszavásárolták a Fővárosi Vízművek kisebbségi részvénycsomagját, valamint megszüntették az 1997-ben kötött menedzsmentszerződést.

Visszavették külföldi kézből az Európai Unió legnagyobb környezetvédelmi beruházásaként 2010-re elkészült Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep üzemeltetését. Több évtizedes előkészítést követően

2014. március 28-án elkészült Budapest negyedik metróvonala,

amelyet Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István adott át a nagyközönségnek. Befejeződött Budapest legfontosabb gyűrűirányú villamosvonalainak – az 1-esnek és a 3-asnak – a felújítása, valamint elkészült a budai fonódó villamoshálózat is.