A határvédelem nélkül Magyarország átjáróház, a migránsok gyűjtőhelye lenne

TESSELY Zoltán; KONTRÁT Károly
Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Vágólapra másolva!
A magyar határvédelem nélkül Magyarország átjáróház és a migránsok gyűjtőhelye, Európa pedig védtelen lenne. Ezért a kormány semmilyen módon nem támogatja a legújabb brüsszeli törekvéseket, amelyeknek az a céljuk, hogy elvegyék a határvédelmet a tagállamoktól - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán az országgyűlési bizottságokban történt meghallgatások után az MTI-nek.
Vágólapra másolva!

Kontrát Károly szerint a magyar határvédelem a tömeges migráció kezdete óta bizonyítja, ha van politikai akarat, akkor meg lehet védeni Európa schengeni határát, és meg lehet állítani az illegális migrációt.

- jelentette ki az államtitkár.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Kontrát továbbá hangsúlyozta, hogy mindent meg fognak tenni, hogy ezektől a tervektől megvédjék Magyarországot. Kitért arra is, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága kedden, a honvédelmi és rendészeti bizottság pedig szerdán vette napirendre a határvédelem ügyét, és hallgatta meg a kormány, illetve a nemzetbiztonsági szolgálatok beszámolóját.

Minden biztonsággal foglalkozó szakértő egyetért abban, hogy Európa számára a migráció az elkövetkezendő időszakban is egy nagyon súlyos probléma lesz

- közölte. A Belügyminisztérium politikai államtitkára kifejtette, hogy a balkáni migrációs útvonal továbbra is aktív.

Görögországban, Törökországban, Szerbiában is migránsok tömegei várakoznak. Afrikából pedig továbbra is gazdasági bevándorlók milliói akarnak eljutni Európába.


A védelemre tehát hosszú távon szükség lesz, ugyanis magától nem fog csökkeni a migrációs nyomás, különösen amíg bevándorláspárti vezetése van Brüsszelnek - mondta az államtitkár, aki hozzátette, hogy a Magyarország felé irányuló illegális migráció kizárólag a határvédelemnek, és a kerítésnek köszönhetően csökkent.

Határkerítés Hercegszántó térségében. Forrás: police.hu

Ez késztette a migránsokat arra, hogy új útvonalakat keressenek, és ez tart sokakat vissza attól, hogy itt próbálkozzanak.

Ha Magyarország megszüntetné, vagy átadná Brüsszelnek a határvédelmet, akkor ismét átjáróházzá változna az ország.

Sőt, a megszigorított osztrák határvédelem miatt Magyarországon is feltorlódnának a migránsok, ahogy az a Balkánon történik, ahol már krízishelyzetet okoz a több ezer migráns ellátása, és a velük járó biztonsági, valamint közegészségügyi problémák - vélekedett Kontrát Károly.