Bajkai: Ez bőven belefér a szabad vélemény jogába

2018.10.10. 09:35

Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a kisebbségi magyarok helyzetéről beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában közelgő erdélyi és kárpátaljai látogatása kapcsán.

A képviselő beszámolt arról, hogy rövidesen Erdélybe utazik, egyrészt azért, hogy a korábban terrorcselekményekért elítélt székely fiatalok családjával találkozzon, de az elítélteket is meg kívánják látogatni a börtönben, persze arról még nem tud, hogy a börtönparancsnokság engedélyezi-e ezt a látogatást. A látogatás során a mindenképpen szeretnék átbeszélni a fiatalok ügyvédeivel, hogy milyen jogi lehetőségek állnak még előttük a román jogrendszerben, valamint az, hogy milyen lehetőségeik vannak az Európai Bíróság előtt.

A politikus elsősorban jogászként nézte át az eddig megszületett román bírósági ítéletet, azt teljes mértékben megalapozatlannak tartja, mint hozzátette, ilyen alapon nem lehet elítélni senkit, ahol lehallgatott telefonbeszélgetés alapján, ahol csupán az hangzik el, hogy nem értenek egyet a román nemzetiségi politikával, ítélnek el embereket terrorcselekményekért. Persze hangzottak el a telefonbeszélgetések során nyomdafestéket nem tűrő szavak, de ezek sem tartalmaztak terrorizmust jelentő elemek, egyes vélemények szerint a fiatalok tudtak a lehallgatásról, ezért használtak olyan szavakat, amilyeneket. Bajkai István szerint azok a mondatok, kifejezések, amelyeket a fiatalok használtak, bőven beleférnek a szabad vélemény jogába.

A teljes interjút itt olvashatják.