Magyarország egyik legfontosabb mezőgazdasági partnere Oroszország

2018.10.11. 15:32

Nagy István agrárminiszter orosz kollégájával, Dmitrij Patrusevvel találkozott Moszkvában, ahol szó esett a magyar-ororsz mezőgazdasági kapcsolatok mellett a jövő agrárprojektjeiről is.

Nagy István agrárminiszter orosz kollégájával, Dmitrij Patrusevvel találkozott Moszkvában.

Itt a miniszter azt mondta, hogy Magyarország kiemelten fontos mezőgazdasági partnere Oroszország.

Az Agrárminisztérium közleménye szerint az embargó feloldásáig az agrártárca egyik célkitűzése az élelmiszer-embargó által nem érintett termékek exportjának fellendítése. A magyar mezőgazdasági vállalatok nem hagyták el az orosz piacot 2017-ben sem, sőt bővítették oroszországi jelenlétüket. Az idén további magyar vállalatok befektetései és projektjei valósulhatnak meg.

Nagy Isván agrárminiszter hangsúlyozta, hogy Oroszország importkiváltási programjához kapcsolódva Magyarország nyitott a közös vállalatok alapítására, főként a mezőgazdasági és élelmiszeripari technológiai transzferre és know-how átadására fókuszálva.

Nagy Istvánfotó: Talán Csaba

Nagy István megjegyezte, hogy nagy lehetőséget lát az együttműködésre a tejfeldolgozás területén is a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet részvételével, hiszen a tejfeldolgozás az orosz fél számára kiemelkedő ágazat.

A miniszter kiemelte, hogy a magyar állat- és növényegészségügyi hatóságok munkájának színvonala a meghaladja az európai átlagot. A magyar élelmiszerlánc-biztonsági stratégiának köszönhetően a magyar feldolgozott termékek magas minőségűek, ezért a prémium élelmiszerek terén lehetőség van a kereskedelmi kapcsolatok élénkítésére.

A miniszter kérte Dmitrij Patrusevet, hogy az orosz szakhatóság gyorsítson az engedélyezési eljárásrenden, amihez a magyar fél minden szükséges segítséget megad.

A tájékoztatás szerint Oroszország és Magyarország között az agráriumban szoros az együttműködés a vetőmag, a tenyészállat és tenyészbaromfi, a mezőgazdasági technológiák területén. További cél az együttműködések fejlesztése a kertészeti szaporítóanyagok, faiskolák, gyümölcsösök telepítése, virológiai laborok, növényvédelmi innovációk terén.