Benkő Tibor magyar honvédelmi miniszter Zágrábban azt mondta, Európában meg kell őrizni az európai nép értékeit és kultúráját, valamint őrizni kell az európai országok érdekeit is. A tárcavezető Damir Krsticevic horvát védelmi miniszter meghívására kétnapos hivatalos látogatásra érkezett a horvát fővárosba.

Benkő Tibor azt mondta, hogy a világban, Európában olyan biztonságpolitikai változások történtek, amelyek miatt szükség van a szoros együttműködésre. A horvát-magyar miniszteri találkozó pedig csak folytatása a két ország rendkívül szoros és erős katonai összefogásának.

Hacsak a Nyugat-Balkánra gondolunk, amelyen a béke törékeny lábakon áll, vagy az illegális migrációra, és figyelembe vesszük azt is, hogy Horvátországnak és Magyarországnak milyen közös történelmi múltja van, elődeink, őseink hogyan küzdöttek, harcoltak a szabadságért, akkor megértjük, miért van szükség ezekre a találkozókra – mondta Benkő Tibor.

Benkő Tiborfotó: Talán Csaba

Szerinte mindkét ország ugyanazon szövetségnek a tagja, a NATO-nak és az Európai Uniónak, s ugyanazt a célt szolgálja, de látni kell, hogy a NATO ereje mindig a tagállamok képességeiből tevődik össze.

A NATO-nak nincs egy önálló hadserege, hanem a NATO-tagállamok képességei adják a NATO erejét, ezért nekünk meg kell találni azokat az együttműködési formákat, lehetőségeket és utakat, amelyekkel ezeket a képességeket még erősebbé tudjuk szőni – mondta.

Szerinte azon kívül, hogy a két ország hogyan gondolja az európai népek, európai országok békéjét és biztonságát a jövőben is fenntartani, rendkívül fontos a tárgyalások során arról is beszélni, hogy hogyan tudnak együttműködni.

A miniszter azt is mondta, horvát kollégájával olyan közös feladatokról fognak tárgyalni, mint a légtérfelügyelet a közös NATO-légtérben, továbbá a kutató, mentő feladatok összehangolásáról katasztrófa vagy baleset légi felderítése esetén, valamint a radar információk megosztásáról.

A legfontosabb témák között említette a tárcavezető a Bulgária, Horvátország, Szlovénia és Magyarország által egy héttel korábban Brüsszelben aláírt közös együttműködési megállapodást, amely alapján Horvátországban megalakult a Légi Különleges Műveleti Központ a közép-dalmáciai Zárában (Zadar).

Mint mondta, ezt fogják csütörtökön körüljárni, ugyanakkor meglátogatják a magyar katonákat is, akik pilótaképzésen vesznek részt a zárai katonai légi bázison.

Megismerkedünk egyrészt azzal a képességgel, amely a különleges műveleti légi alkalmazást szolgálja, és megismerkedünk azzal a programmal, amelyben a magyar pilótajelöltek részt vesznek

– részletezte a miniszter.

A két tárcavezető szerdán a zágrábi központi temetőben megkoszorúzta az idén áprilisban a Mirogoj temetőben az első világháborúban hősi halált halt 450 magyar katona tiszteletére emelt emléktáblát.

Este pedig a zágrábi magyar nagykövetség rezidenciáján egy bronz Szent László-mellszobrot avattak föl. I. László magyar, majd később horvát királyt mindkét miniszter méltatta ünnepi beszédében. Szent László király 1091-ben alapította meg a zágrábi püspökséget. A zágrábi katedrálisban őrzik palástját és kézcsontjának egy darabját.