Szétválik a magán- és az állami egészségügy

2018.10.11. 11:16

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője szerint hamarosan a kormány elé kerül egy javaslat, amely szerint szétválik a magán- és az állami egészségügy – olvasható a Magyar Időknek adott interjúban. 

Interjút adott a Magyar Időknek Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere.

A miniszter elmondta, hogy az egészségügy nehéz terep, mert elképesztően gyors a technológiai és tudományos fejlődés. Ugyanakkor az ágazat követi a trendeket, fejlettebb a környékbeli országokhoz képest, sőt egyes ágazatok a kontinens élmezőnyébe tartoznak, még akkor is, ha összességében a felső harmad alsó felében vagyunk.

Kásler Miklós arról is beszélt, hogy szétválik a magán- és az állami egészségügy.

Kidolgoztuk a magán- és az állami ellátás szétválasztását célzó első javaslatokat. Ez nagyon hosszú folyamat lesz, amit egy lépésben nem lehet megvalósítani.

Szerinte az egészségügy jelenlegi helyzetét a közvélemény jobbnak ítéli meg, mint amit a média fest róla. Példaként hozta fel, hogy az Országos Onkológiai Intézetben negyedévente készítenek betegelégedettségi vizsgálatokat, és azok mindig 90 százalék körüli pozitív eredményt mutattak olyan emberek véleménye által, akik közvetlen tapasztalatot szereztek. 

Kásler MiklósFotó: Talán Csaba

Kásler elmondta, hogy van jelöltje a megüresedett egészségügyi államtitkári posztra, és az új államtitkár vezetésével a területnek egy rendkívül erős, stabil, hatékony csapata lesz. 

Kérdésre válaszolva közölte, nem érzi, hogy rossz lenne a légkör a minisztériumban, de a célszerűség érdekében az egységes kommunikációt folytonosnak tartja akkor is, ha ez nem tetszik mindenkinek. Hozzátette, hogy mindegyik államtitkára rendszeresen szerepel a nyilvánosság és a sajtó előtt is.