A Jobbik Soros-embere nagyinterjúban dicsérte a bevándorláspárti milliárdost

2018.10.11. 16:31

Az egykori radikális párt médiája bravúros oknyomozói munkával kiderítette, hogy Teplán István másfél évtizedig személyes kapcsolatban volt Sorossal. „Nagyon nagyra tartom azt, amit Soros az oktatásért és a kultúráért tett” - egészítette ki gondolatait az Alfahírnek a Jobbik újonnan felbukkanó szakértője. Mi ez, ha nem öngól? Vagy inkább csukafejes, balpipás gól? Teplán bemutatja, hogyan néz ki a Jobbik feat. Soros himnusz!

Volner János frakcióból való kizárásával egy újabb, a nyilvánosság számára eddig ismeretlen konfliktuspont vált láthatóvá a Jobbikon belül: Soros Györgynek befolyása lehetett a párt politikájába, hiszen hozzá köthető emberek kerültek a pártvezetés közelébe. Az eltávolítását megelőzően a Jobbik felfüggesztett alelnöke nevének az érintett megnevezése nélkül azt írta a párt választókerületi elnökeinek címzett levelében, hogy a párt vezetői

ott tartanak, hogy a Soros-féle CEU rektorhelyettese Gyöngyösi Mártonnal közösen szervez brüsszeli konferenciát.  

Némileg meglepő módon éppen Szabó Gábor, pártigazgató nevezte meg, kire gondolt Volner: Teplán Istvánra, aki 2017 novemberében a brüsszeli béruniós konferenciánkon vett részt. Szabó Dúró Dórát, a Mi Hazánk Mozgalom politikusát vádolta meg a beszervezésével, az érintett tagadta a jobbikos pártigazgató állításait, mondván, hogy Kepli Lajosnak köszönhetően került a párt közelébe. Volner később tovább görgette az ügyet, és közösségi oldalán megosztott egy képet, ahol Teplán közvetlenül Sneider Tamás, elnök, és Gyöngyösi Márton mögött foglalt helyet a párt legutóbbi kongresszusán. Személye napokig napirenden volt, az Origo egy részletes portréval  jelentkezett vele kapcsolatban. Jól láthatóan kellemetlen az ügy a párt vezetői számára, akik együttes erővel tagadják a Soros-befolyást a Jobbikban. Tegnap este például az EchoTv-ben  Jakab Péter, pártszóvivő beszélt mellé mesterszinten a téma kapcsán, és az „ugorhatnánk?" kérdéssel jelezte, nem ez a kedvenc témája. Teljesen érthetetlen módon a pártmédia következett, akik egy nagyinterjúval jelentkeztek a téma kapcsán. De nem úgy, ahogy az átlagember, meg a Jobbik vezetése gondolná!

Teplán István: Másfél évtizedig voltam Sorossal személyes kapcsolatban

Az Alfahír fontosnak tartotta bebizonyítani, hogy Teplán István valóban Soros Györgyhöz köthető, és nem sok köze van a nemzeti-polgári-jobboldali értékrendhez. A rendhagyó beszélgetésnek a következők voltak a legfontosabb gondolatai Teplántól:

  • a Soros-egyetem (CEU) alapítását követő másfél évtizedben közeli munka- és személyes kapcsolatban volt az amerikai milliárdossal.
  • nagyon nagyra tartja azt, amit Soros az oktatásért és a kultúráért tett.
  • alapítója volt a Soros-egyetemnek, ott voltam 1989-ben Dubrovnikban, ahol a felsőoktatási intézmény gondolata felmerült.
  • meglátása szerint Magyarország számára egy hatalmas érték az, hogy Budapest az otthona egy olyan nemzetközi egyetemnek, mint a CEU.
  • nem igaz, hogy a nyílt társadalom eszmeiségét elősegítő szellemi műhelyként szolgálna a CEU, ezt támasztja alá, milyen tanszékek vannak az egyetemen.
  • a gender studies nagyon sok olyan dologgal foglalkozik, ami nagyon fontos.
  • szerinte nem feltétlenül igaz, hogy polgári, konzervatív, jobboldali közegben egyfajta ellenérzés van a CEU-val szemben.
  • Kepli Lajos vitte a párt környékére, a jobbikos parlamenti képviselővel az ENSZ Fenntartható Fejlődési Konferenciáján találkozott.
  • Monika Ladmanova, a Prágai Soros Alapítvány munkatársa „egy elismert béregyenlőtlenség-szakértő az Európai Bizottságnál."
  • Vona Gábort, és Gyöngyösi Mártont jó embernek és politikusnak tartja.

Ennek az interjúnak a fényében meglehetősen izgalmasnak tűnik a következő Gyöngyösi Márton, vagy Jakab Péter nagyinterjú Soros György és a Jobbik kapcsolatáról.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK