Botka László egykori udvari beszállítója került őrizetbe

Dlusztus Imre egész alakos fotó Foglalkozás FOTÓ igazgató KÉPKIVÁGÁS kiállítási tárgy makett SZEMÉLY TÁRGY
Mórahalom, 2015. március 20. Dlusztus Imre igazgató az Országház 1:25-ös méretarányú makettje mellett a történelmi Magyarország félszáz, 1910 előtt épült műemlékét bemutató szabadtéri makettmúzeumban, az újonnan megnyílt Mini Hungary Parkban Mórahalmon 2015. március 20-án. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
A Pesti Srácok arról írt, hogy a Szeviép-ügy egyik vádlottja, B. Sándor lehetett az, aki a szintén botrányos mórahalmi Mini Hungary Park ügyében a csalást levezényelte, irányította a többi gyanúsítottat, az ő utasítására állíthatták ki a hamis igazolásokat és költötték másra a kilopott százmilliókat. B. Sándort őrizetbe vették és kezdeményezték előzetes letartóztatását is.
Vágólapra másolva!

Idén júniusban vált nyilvánossá, hogy költségvetési csalást követhettek el a mórahalmi Mini Hungary Park esetében. A projekt célja eredetileg az volt, hogy a Kárpát-medence nevezetes várainak, kastélyainak kicsinyített másából készítsenek kiállítást,

amely elvileg 650 millió forint, makettenként 11-12 millió összegbe került volna.

Mini Hungary Park Forrás: Pesti Srácok

Eddig minden szép és jó lehetne, azonban a valóságban sikerült olyannyira silány minőségben elkészíteni a kiállítást, hogy az kültéren képtelen volt ellenállni az időjárás viszontagságainak, ezért két évvel az átadása után már omladozott, teljes restaurálásra volt szükség. A látványosságot a mórahalmi önkormányzat mentette meg azzal, hogy 50 millió forintért megvásárolta és rendbe tette. Így erősen felmerült a gyanú, hogy az uniós pénzből épült projektből kinyúlták a pénzt.

A nagyszabású projektet egyébként a Délmagyarország korábbi főszerkesztője, D. Imre álmodta meg, és arra pénzt, egészen pontosan 500 millió 800 ezer forintot a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség (DARFÜ) pályázatán, 2010-ben, még a Bajnai-kormány idején sikerült is elnyernie a kivitelező Bornemzet Nonprofit Kft-nek.

D. Imrét már nyáron őrizetbe vették az üggyel kapcsolatban.

A Szeviép is ott volt a háttérben a mutyigyanús ügyben

A PS beszámol arról, hogy már az átadás is éveket csúszott, a Bornemzet elszámolást sem nyújtott be, így a teljes támogatási összeget vissza akarták kérni. A Bornemzet Kft. 2016 óta végrehajtás alatt áll.

A Szeviép pedig azért vált érintetté az ügyben, mivel mint az utóbb kiderült, a kiállítást megvalósító vállalkozásban D. Imre mellett tulajdonos volt 2013-ig a Szeviép fő részvényese, azaz a MITT Befektetési Zrt.

Így érnek össze a szálak.

Az ügyészség közleménye így szól:

A gyanú szerint a 2013. májusa és 2014. júniusa között benyújtott kifizetési kérelmek során az elkészült makettek darabszámára, illetőleg a projekt készültségi fokára vonatkozóan valótlan tartalmú dokumentumokat nyújtottak be, és hamis nyilatkozatokat tettek,

mellyel a DARFÜ-t folyamatosan megtévesztették a projekt készültségi foka, illetőleg a támogatás összegének felhasználásával kapcsolatban.

A Csongrád Megyei Főügyészség szerint B. Sándor mind a beruházó, mind a kivitelező cégben érintettséggel bírt és ténylegesen ő irányíthatta a többi gyanúsítottat, illetőleg adott utasításokat valótlan tartalmú teljesítési igazolások kiállítására, valamint a projekt készre jelentésére.

Emellett pedig eltérő célra is használhatták az állami támogatás összegét.
A gyanúsítottak cselekményével összefüggésben az állami, illetőleg az uniós költségvetést ténylegesen 436 millió forint vagyoni hátrány érte, amelyből a végrehajtási eljárás során mintegy 50 millió forint térült meg, figyelemmel arra is, hogy az utolsó úgynevezett zárókifizetési csomagot a támogató nem fogadta el, és az ellenőrzések során tapasztalt szabálytalanságok miatt 2015. február 2. napján elállt a szerződéstől és az addig kifizetett összeg visszafizetésére kötelezte a beruházót.

A különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének kísérlete miatt indult nyomozást a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóság Csongrád Megyei Vizsgálati Osztálya folytatja a Csongrád Megyei Főügyészség irányítása mellett.

A főügyészség indítványt tett az őrizetbe vett férfi letartóztatásának egy hónapra történő elrendelésére az eljárás meghiúsításának veszélye, valamint a bűnismétlés veszélye okán.

Már a Szeviép ügyei miatt is a hatóságok látókörébe került B. Sándor

Ahogy a cikk is felidézi, a Szeviép, a Szeged környékén elnyert állami projektek kivitelezése során, így az M43-as gyorsforgalmi út és a szegedi 1-es villamos pályafelújítási projektjei során körülbelül 400 alvállalkozóját nem fizette ki és körülbelül 11 milliárd forintot tüntetett el.

A Szeviép-per 2015-ben került a bíróság elé. Csődbűntett és más bűncselekmények miatt a Szeviép volt vezérkara, három vállalkozó ül a vádlottak padján: P. László, B. Sándor és O. József. B. Sándor tehát már ebben az ügyben is érintett volt.