Az állam fokozottan készül a hajléktalanok ellátására

2018.10.13. 15:16

Az állami szervek fokozottan készülnek a téli hajléktalanellátásra, így az Országos Mentőszolgálat is, amely elindítja a „gondoskodó csoport” járműveit – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szombaton Budapesten.

 Rétvári Bence a mentőszolgálat Markó utcai telephelyén tartott sajtótájékoztatón emlékeztetett, október 15-én lép hatályba a közterületen életvitelszerű lakhatást jogellenessé nyilvánító rendelkezés.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára sajtótájékoztatót tart a hajléktalanellátásról, a téli időszakra felkészülésről és a hajléktalanokat segítő intézkedésekről az Országos Mentőszolgálat V. kerületi Markó utcai székhelyének udvarán 2018. október 13-ánForrás: MTI/Mónus Márton

Arra készülünk, hogy többletsegítséget adjunk mindazoknak, akik az utcán élnek– fogalmazott.

Fontosnak nevezte, hogy a hajléktalanok bekerüljenek az őket fogadó szállókra, és hozzátette, hogy soha nem voltak ezek a férőhelyek maximálisan kihasználva.

Felidézte, a kormány 9 milliárd forintot költ hajléktalanellátásra; 9800 éjszakai szálláshelyet biztosítanak, ami mellé további 1600 többletkapacitás nyitható, illetve 7600 nappali melegedőt vehetnek igénybe az arra rászorulók. Ezenkívül a kormány döntött egy 300 millió forintos tartalékalapról is, amelyet a többletfeladatok ellátására képeztek. Ebből a forrásból mind állami, mind karitatív szervezetek kapnak támogatást.

Az újonnan induló „gondoskodó csoport” járművei. Az autókkal segítséget nyújtanak az aktuálisan nem életmentő ellátásra, hanem szociális gondoskodásra, elhelyezésre szoruló embereknekForrás: MTI/Mónus Márton

Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője közölte, három – a mentésből már kivont – autóval nyújtanak segítséget az aktuálisan nem életmentő ellátásra, hanem szociális gondoskodásra, elhelyezésre szoruló embereknek.

A mentők gondoskodócsoport-szolgálata abban segít, ha valaki önerejéből nem képes eljutni egy hajléktalanellátóba. Az autókon saját munkatársak dolgoznak, akik a feladatra önként jelentkeztek, munkájukért bérezést kapnak – tette hozzá Győrfi Pál.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs igazgatója (j) és Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára sajtótájékoztatót tart a hajléktalanellátásról, a téli időszakra felkészülésről és a hajléktalanokat segítő intézkedésekrőlForrás: MTI/Mónus Márton

A szóvivő kiemelte:

tévhit, hogy csak a téli mínuszok okozhatnak kihűlést, már fagypont feletti hőmérsékletnél is fenyegethet a kihűlés veszélye, ha az illető leromlott állapotban van.

A gondoskodó csoport autói folyamatos kapcsolatot tartanak a hajléktalanellátó intézményekkel, és azt remélik, hogy még több rászorulónak tudnak segíteni – mondta Győrfi Pál.