Rekord alacsony a vízállás a Dunán, Budapestnél 71 éves rekord dőlt meg - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) kedden az MTI-vel.

Kifejtették: az augusztus óta tartó csapadékszegény időjárás miatt a Duna vízállása a magyarországi szakaszon ismét az eddig mért legkisebb értékek közelében vagy alatta alakul a vízmércéken.

Kedden délelőtt 10 órakor Budapestnél 49 centiméter volt a vízállás. Ez 2 centiméterrel alacsonyabb, mint a valaha mért legkisebb vízszint. Ezt a rekordot 1947. november 6-án rögzítették - írta az OVF, hozzátéve: valószínűleg a következő pár napban még újabb negatív vízállásrekordok születnek.

Férfi távcsővel az Ínség-sziklán 2018. október 16-án - a képre kattintva galéria nyílik!Forrás: MTI//Máthé Zoltán

Kedden a nap első felében a Budapest alatti szakaszon is több helyen megdőlt a valaha mért, legkisebb vízszintként rögzített rekord, így Adonynál, Dunaújvárosban, Dunaföldváron, Pakson és Domboriban is.Az alacsony vízállás a hajózást is erősen érinti. A Duna magyarországi szakaszán több gázló nem éri el az ideális mélységet. A hajósok a honlapon a nap 24 órában tájékozódhatnak az aktuális gázlóadatokról - tették hozzá.

A második világháborúban elsüllyedt hajótest a Duna árterében Vámosszabadi határában - a képre kattintva galéria nyílik!Forrás: MTI//Krizsán Csaba

Az előrejelzések szerint a hét vége előtt nem várható jelentősebb mennyiségű csapadék a Duna külföldi vízgyűjtőin, ezért további apadásra számítanak - írta közleményében az OVF.