A csok, a családi otthonteremtési kedvezmény jól működő rendszer, hatékonyabb a lakáskasszáknál - mondta a kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában.

Kovács Zoltán közölte, hogy a lakáskasszákból kevesebb lakás épült az elmúlt tíz évben, mint az elmúlt három évben a csokból.Elmondta azt is, hogy a csokkal kapcsolatban - különösen a vidéki településeket, valamint a használt lakások felújítását érintően - több új elemet kívánnak bevezetni. A kormány konkrétumokat még nem tárgyalt, de a következő hetekben megszülethetnek a szükséges döntések, és még az év vége előtt megismerhető lesz az új konstrukció - közölte.

A kormányszóvivő a közigazgatást érintő létszámleépítésről azt mondta: a központi közigazgatásban 18 százalék körüli az érintettek aránya. Akiknek munkája feleslegessé válik, azok számára az állam minden segítséget megad, hogy helyet találjanak maguknak. Ezzel együtt

a közigazgatásban komoly béremelés is lesz, piaci vagy azt megközelítő béreket tudnak majd adni - mondta.

Az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőinek Brüsszelben zajló csúcsértekezletéről Kovács Zoltán megismételte: Magyarország számára a Frontex nemzeti szuverenitást csorbító javaslata nem elfogadható.Megjegyezte azt is, hogy ezen véleményükkel nincsenek egyedül, még Angela Merkel német kancellár is úgy nyilatkozott, hogy nincs meg a kellő konszenzus.