A szociáldemokrata párt a választási eredményéhez képest túl van értékelve a kormányzatban - mondta Pócza István, a Századvég Alapítvány vezető kutatója.

Pócza István az M1 aktuális csatornán azt mondta, a szociáldemokrata párt hitelességének megtartása érdekében a szövetségi kormány elhagyása mellett kellene döntenie.

Horst Seehofer német belügyminiszter, a Keresztényszociális Unió elnöke elfoglalja helyét a párt vezetőségi ülésén Münchenben a bajor tartományi választás másnapjánForrás: MTI/EPA/Philipp Guelland

A kutató elmondta: 2015 óta harmadik elnökét "fogyasztja el a párt", amelynek vezetőjére, Andrea Nahlesre sem várhat túl sok siker, ha nem tudja megállítani a választók tömeges elpártolását, és nem képes egyértelműbb politikát folyatatni. Az SPD nagy döntés előtt áll, a rövid távú hatalom, illetve a nagykoalícióból kilépve a magukra találás lehetősége közül választhatnak - hangsúlyozta Pócza István.

A bajor tartományi törvényhozási választáson az SPD a német szociáldemokrácia bajorországi történetének legrosszabb eredményével zárt. A párt az ötödik helyen végzett, a szavazatok 9,7 százalékával, ez pedig kevesebb, mint a fele a 2013-ban elért 20,6 százaléknak.