Nyomozást rendelt el az ügyészség Gyurcsány Ferencék cége ellen

Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc
Ok az örömre
Vágólapra másolva!
Megalapozott lehet a jegybank álláspontja, miszerint az Altus Portfólió jogosulatlan pénzügyi tevékenységet végzett, ugyanis helyt adott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) panaszának, és nyomozást rendelt el Dobrev Klára cége ellen – írja a Magyar Idők.
Vágólapra másolva!

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője elmondta, hogy a kerületi ügyészség előzőleg megvizsgálta az MNB panaszát, és

megállapította, hogy a feljelentéskiegészítés során beszerzett, valamint a panaszban szereplő újabb adatok alapján a felvetett bűncselekmény gyanúját kizárni nem lehet.

Előzmények

Augusztusban a jegybank

  • 15 millió forint bírságot szabott ki a Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára vezette Altus Portfólióra engedély nélküli pénzkölcsönnyújtás miatt,
  • azonnali hatállyal megtiltotta a jogsértő szolgáltatás folytatását, egyúttal büntetőfeljelentést tett az ügyben.
  • megállapította, hogy a társaság két év alatt mintegy 400 millió forintnyi pénzkölcsönt nyújtott jogosulatlanul magánszemélyeknek, társaságoknak, köztük a mintegy 6,3 milliárd forintos költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csaba cégének.
Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc Forrás: MTI/Marjai János

Az MNB feljelentése alapján a IX. Kerületi Ügyészség feljelentéskiegészítést rendelt el, amelynek teljesítésével a Budapesti Rendőr-főkapitányságot bízta meg, ám a rendőrség bűncselekmény gyanújának hiányában elutasította, hogy nyomozást kezdjen az ügyben. A jegybank ezután panasszal élt, mondván: a lépés szakmai kötelességük, mivel a nyomozó hatóság elutasító érvei szakmailag nem megalapozottak, ugyanakkor a jogosulatlan pénzügyi tevékenység ellen nemcsak felügyeleti, hanem büntetőjogi eszközökkel is fel kell lépni. Barnóczki Péter, a jegybank igazgatója az Altus által végzett jogosulatlan tevékenység nagyságrendjének érzékeltetésére kifejtette, hogy számos, MNB-engedéllyel rendelkező, üzletszerű kölcsönnyújtást végző pénzügyi vállalkozás nem éri el az Altus tevékenységének volumenét, amely ráadásul nem rendelkezik engedéllyel.

Dobrev Klára ekkor azt írta közösségi oldalán, hogy „sok hazugság, félrevezetés után kiderült, minden erőfeszítésük ellenére még Orbán rendőrsége sem tudja bizonyítani, hogy ez akár csak felvetné a bűncselekmény gyanúját. De nyugodtan támadjanak. Továbbra is erővel és sok derűvel várom."