Rogán Antal: Orbán Viktor Manfred Weber jelölését támogatja

Orbán Viktor; WEBER, Manfred
Budapest, 2015. szeptember 11. Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét az Országházban 2015. szeptember 11-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A Fidesz és Orbán Viktor miniszterelnök nem Alexander Stubb, hanem Manfred Weber jelölését támogatja az Európai Néppárt csúcsjelölti tisztségére - közölte Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter.
Vágólapra másolva!

Rogán Antal felidézte, az EPP elnöksége szerdán meghallgatta mindkét pályázó politikust: az Európai Néppárt liberális szárnyához tartozó Alexander Stubb volt finn kormányfőt és az EPP kereszténydemokrata szárnyához tartozó Manfred Weber néppárti EP-frakcióvezetőt, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökhelyettesét.

Orbán Viktor miniszterelnök és Manfred Weber Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor az elhangzottak alapján - és amennyiben a két jelölt közül kell választani -

egyértelműen a Néppárt keresztény szárnyához tartozó bajor kereszténydemokrata Webert támogatja,

szemben az EPP liberális szárnyához tartozó Alexander Stubbal, és ezt teszi majd a Fidesz is a néppárt novemberi helsinki kongresszusán, ahol a jobbközép erőket összefogó pártcsalád listavezetőjének személyéről döntenek majd - mondta el a miniszter.

Rogán Antal beszámolt arról is, hogy az EPP elnökségi ülését követően elkezdődött az európai állam és kormányfők csúcstalálkozója.

A találkozó kiemelt témája - a Brexit mellett -

az Európai Bizottság bevándorláspárti javaslata, azaz az úgynevezett dublini reform,

amely szerint a nemzetállamoknak át kellene adniuk a határvédelmet az uniós határvédelmi ügynökségnek, a Frontexnek, létrehoznák az európai bevándorlási ügynökséget, valamint elvonnák a tagállamoktól azt a jogot, hogy ők döntsék el, ki kaphat menekültstátuszt - mondta a miniszter.

Közölte, az előkészítő tárgyalások alapján úgy látszik, hogy 14 tagállam inkább nem vagy egyértelműen nem támogatja a bizottság bevándorláspárti javaslatait.