Kormányszóvivő: Az osztrák migrációs javaslat közelebb áll a valósághoz

Vágólapra másolva!
A kormányszóvivő szerint az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Ausztria migrációs javaslata praktikusabb, közelebb áll a valósághoz, de az még messze van, hogy elfogadható körvonalat kapjon.
Vágólapra másolva!

Kovács Zoltánt az európai uniós vezetők brüsszeli csúcstalálkozójáról kérdezték az M1 csatornán csütörtök este. Azt mondta, létezik, megszervezhető, hatásos határvédelem nemcsak a szárazföldön, hanem a tengereken is.

– mondta.

A kormányszóvivő elmondta, hogy a csúcson nem született megegyezés, nem is fog sikerülni megegyezni azokkal a feltételekkel, amelyekkel most nekiveselkedtek. Ezek között említette a közös határvédelmet és a menekültügyi ügynökség létrehozását. Szavai szerint ezek nyilvánvalóan sértik a tagállamok szuverenitását, ráadásul nem járulnának hozzá hatékonyan a határőrizethez.

- mondta Kovács Zoltán. Mint mondta, az erre fordított költségekre az EU "még egy vasat nem adott".

- mondta

Beszélt arról is, hogy ha többségi szavazással vinnék keresztül az Európai Parlamentben a menekültügyi reformot, az ellentmondana az alapszerződésnek, mert

a határvédelem és a migráció nem közösségi, hanem tagállami hatáskörbe tartozó terület.

A csúcstalálkozón bennfentes források szerint Sebastian Kurz osztrák kancellár azt mondta, az EU-nak a "kötelező szolidaritás" koncepcióját kellene alkalmaznia, mindegyik tagállamnak hozzá kellene járulnia a migrációs helyzet kezeléséhez, de nem feltétlenül menekültek befogadásával, erről ugyanis nincs konszenzus.