Orbán Viktor: Magyarország elkötelezett az ASEM keretein belüli együttműködés fejlesztését illetően

ORBÁN Viktor
Budapest, 2018. október 4. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Hagyományok Háza székhelye, a felújított Budai Vigadó átadásán 2018. október 4-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Magyarország a jövőben is elkötelezett az Ázsia-Európa Találkozó (ASEM) keretein belüli együttműködés fejlesztését illetően, és ennek érdekében három javaslattal állt elő - derült ki Orbán Viktor miniszterelnöknek az ASEM brüsszeli csúcstalálkozóján elmondott beszédéből.
Vágólapra másolva!

A 12. Ázsia-Európa (ASEM) csúcstalálkozót 51 ország állam- és kormányfőjének részvételével tartották csütörtökön és pénteken.

Orbán Viktor Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Beszédében Orbán Viktor rámutatott, hogy Magyarország három szempontból tud hozzájárulni a Kelet és a Nyugat együttműködésének megerősítéséhez:

A magyar kormányfő a fentiek szellemében azt javasolta, hogy

gyorsítsák fel a szabadkereskedelmi egyezmények megkötésének folyamatát, legyen szó tárgyalásokról vagy ratifikációról.

A minsziterelnök szerint ezeknek a megállapodásoknak az áruk és szolgáltatások minél szélesebb körét kellene felölelniük.

Másrészről felvetette, hogy el kellene mélyíteni az együttműködést az interregionális pénzintézetek - például az Európai Befektetési Bank, az Ázsiai Infrastrukturális Befektetési Bank és a Nemzetközi Befektetési Bank - között.

Ennek segítségével

kiegészítő erőforrásokra lehetne szert tenni az Európát és Ázsiát összekötő infrastrukturális projektek megvalósításához.

Orbán Viktor harmadikként a közös ösztöndíjprogramok fontosságára mutatott rá, amelyek

A kormányfő az ország gazdasági és kereskedelmi eredményeit méltatva aláhúzta: "Magyarország mindent megtesz, hogy hozzájáruljon az Európa-Ázsia együttműködés sikeréhez".