A magyar nem szerencsejátékos fajta, nem hazárdírozik a hazájával, nem szívesen bocsátkozik kétes kimenetelű kalandokba, ha kell, remény nélkül is tud harcolni, de jobban szereti, ha a hősiesség és a józan ész is az ő oldalán áll - mondta Orbán Viktor miniszterelnök, az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján Budapesten, a Terror Háza Múzeum előtt. Európa nagyságát, erejét és dicsőségét az egymással egyszerre versenyző és együttműködő nemzetállamok adták - jelentette ki a miniszterelnök. Brüsszelt ma azok uralják, akik a szabad nemzetek szövetsége helyére európai birodalmat kívánnak, olyan európai birodalmat, amelyet nem a népek választott vezetői, hanem a brüsszeli bürokraták irányítanak - tette hozzá. Azt is mondta: a májusi európai parlamenti választások eldöntik, merre forduljon Európa szekere, és az európai népeknek jövőt kell választaniuk.

 

Észszerű döntés

A kormányfő szerint az 1956-os szabadságharcosok ésszerű döntést hoztak: a szovjetek kivonultak Ausztriából, a magyar kommunisták egymást bicskázták, a szabad nyugati világ pedig buzdította a magyarokat, és segítséget ígért. "Egyik oldalon a biztos enyészet reménytelensége, a másik oldalon a többé vissza nem térő, utolsó lehetőség. Meg kellett próbálni, és meg is próbálták. Úgy, ahogy azt csak mi, magyarok tudjuk. Halált megvető bátorsággal, rossz vitáinkat magunk mögé hajítva, teljes egységben és tiszta szívvel" - mondta.

A kormányfő kijelentette, hogy 1956 nem emlék, hanem a szívünk és a gerincünk. Nem volt olyan rég, emlékszünk még a diktatúrák rideg mindennapjaira - tette hozzá. Mi a hősiesség és a nagyság példáját kaptuk, így még a kommunista elnyomás idején is büszkék lehettünk a hazára - mondta a kormányfő.

Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Kovács Tamás

A magyar megmaradás misztériuma megfejthetetlen

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy a magyar a panaszkodás ellenére is 1100 éve él a Kárpát-medencében. A végeláthatatlan germán és szláv tengerben megmaradtunk, ez a magyar történelem legnagyobb matematikája, a sok-sok mínusz kiadott egy pluszt - mondta Orbán. A magyar megmaradás misztériuma megfejthetetlen, de a szív valamit megsejthet az okok között - tette hozzá. Az egyik ok az örök magyar hősiesség.

A szovjetek távozása után úgy éreztük, újra elfoglalhatjuk helyünket Európában. Minden olyan szépen elrendezettnek tűnt. Álmunkban sem gondoltuk, hogy 28 évvel később rég látott erőpróba elé nézünk. Hogy Európát nem külső katonai fenyegetés, amerikai vagy orosz fenyegeti, hanem saját maga – mondta Orbán Viktor.

A magyarok elzavarják a helytartóikat

Ki gondolta volna, hogy Európa lejtőre kerül, és a bukás szélére sodródik. Amikor az európai ember világra jön, német, francia, lengyel vagy magyar. A kisgyerek első szavát lengyelül, horvátul, vagy épp magyarul mondja.

Európa a nemzetek hazája, nem olvasztótégely.

Európa nagyságát az együttműködő nemzetek adták.

A nemzetek tisztelték egymás jogait, védték polgáraik érdekeit, jól tudtak együttműködni, és közösen részesültek a béke, a gyarapodás és a biztonság áldásaiban - fogalmazott.

Orbán Viktor hangsúlyozta: Európát nem az öntudatos nemzetek, hanem a birodalomépítési kísérletek vitték tévutakra. A birodalomépítési kísérletek és kísérletezők felelősek a huszadik századi szörnyű háborúkért, a tengernyi szenvedésért és a virágzó Európa többszöri feldúlásáért is - emlékeztetett.

Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Kovács Tamás

Orbán Viktor szerint a hazafiak szenvedélye önfeláldozást, tudományos áttöréseket, a művészet hatalmas áttöréseit ihlette. Másfél évtizede ilyen Európához csatlakoztunk, Kohl és Chirac meghívását fogadtuk el, nem Napóleonét és a Harmadik Birodalomét. A kormányfő szerint most alattvalót akartak faragni belőlünk. Pedig a magyarok mindig elzavarják a helytartóikat. Európát a birodalomépítési vágyak vitték tévutakra – tette hozzá.

Orbán Viktor: globális birodalmi kormányzást akarnak Brüsszelben

Orbán szerint globális, birodalmi kormányzás, soha nem látott üzleti profilok koalíciója: ezek a kísértések vették be magukat a birodalom vezetőinek szívébe. Brüsszelből sohasem hódítottak, csak gyarmatokat igazgattak. Mi azonban nem voltunk sem gyarmat, sem gyarmattartó. Nem vettük el soha senki hazáját, épp ezért nem fogjuk másnak odaadni a miénket – mondta a kormányfő.

Brüsszelt ma azok uralják, akik a szabad nemzetek szövetsége helyére európai birodalmat akarnak, amit nem a választott vezetők, hanem a bürokraták uralnak. Tudhatjuk, milyen lesz az a szép új világ. A miniszterelnök szerint növekvő számban tűnnek fel a katonakorú férfiak, a saját képükre formálják, a jogállami hivatkozás manipulatívvá válik, a jogokra addig hivatkoznak, amíg az nekik kedvez.

Akik az Európai Unióból európai birodalmat akarnak gyúrni, kivétel nélkül mind bevándorláspártiak: az európaiság mércéjévé tették a migránsok beengedését, és elvárják, hogy minden ország és nép haladéktalanul alakítsa magát multikulturálissá.

Szándékosan nem védték meg Európát: ha mi képesek voltunk rá, ők is azok lettek volna, az akarat hiányzott, nem a képesség. A globális kormányzás és koalíció a spekulánsokkal: ez Soros György paradicsoma – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Kovács Tamás

Orbán Viktor szólt arról is, hogy hisznek az erős családokban, ünneplik a hőseiket, és szeretik a hazájukat, és erről nem fogunk lemondani semmilyen globális kormányzás kedvéért. A nemzeti érzéseinket nem eltörölni, hanem bátorítani akarjuk – tette hozzá.

A májusi európai parlamenti választások eldöntik, merre forduljon Európa szekere, és az európai népeknek jövőt kell választaniuk - mondta a miniszterelnök.

"Válasszuk a függetlenséget és a nemzetek együttműködését a globális kormányzással és ellenőrzéssel szemben. Utasítsuk el a globalizmus ideológiáját, és támogassuk helyette a hazafiság kultúráját." Válasszuk a nemzeti büszkeség jövőjét! – zárta beszédét a kormányfő.