Ismét álhírgyártáson kaptuk Soros György egyik propagandaoldalát. Az amerikai tőzsdespekuláns portálja azt írta, hogy Orbán Viktor kormányfő ellenkezése miatt nem adott ki közös nyilatkozatot a V4 és Japán a csúcstalálkozójukat követően. Az igazság ezzel szemben, hogy Andrej Babis cseh miniszterelnök kérte (ráadásul még korábban, mielőtt találkoztak volna a japán miniszterelnökkel), hogy ne legyen közös nyilatkozat, mert a V4-ek nem kompetensek világpolitikai kérdésekben. És hogy még teljesebb legyen a 444 hazugsága: amikor Babis ezt javasolta, Orbán Viktor ott sem volt, mert még tartott az Európai Néppárt ülése.

Soros György propagandaoldala azt írta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök miatt nem született közös nyilatkozat a visegrádi négyek és Japán múlt heti találkozóján. Ezzel szemben információink szerintAndrej Babis cseh miniszterelnök javaslatára került le a napirendről a közös nyilatkozat. Ezt a kérdést még egy előző megbeszélésén eldöntötték, de még azelőtt, hogy Orbán Viktor odaért volna, ő ugyanis a néppárt ülése miatt késett. 

Szánalmas álhírgyártásba kezdtek Soros György hazai híveiForrás: MTI/EPA/Julien Warnand

A találkozó helyszínéről származó információink alapján azonban a cseh miniszterelnök azért nem akart közös nyilatkozatot, mert úgy gondolta, hogy világpolitikai kérdésekben a V4-ek nem illetékesek. A találkozó sikeres volt gazdaságilag, illetve a japán miniszterelnöknek kifejezetten tetszett a V4-ek migrációhoz való hozzáállása. Japánban ugyanis nem engednek senkit letelepíteni, családegyesítésre nem kerülhet sor.

Információink szerint a japán miniszterelnökkel való találkozón már nem is szerepelt napirenden közös nyilatkozat, mivel (ahogy írtuk) ezt a V4-miniszterelnökök korábban elvetették - Babis cseh miniszterelnök javaslatára. Arról a megbeszélésről (ami egyébként szerdán délután volt) késett el Orbán Viktor a néppárti elnökség ülése miatt. 

A Soros-blog tehát ismételten álhírt gyártott, aminek az egyik célja a V4-es megosztása lehetett, meglehetősen szánalmas módon.

Frisstés:

A 444 portálon megjelent hír dezinformáció, tipikus álhír - tudatta az MTI-vel a Külgazdasági és Külügyminisztérium. A tárca közleményében nem kívánta kommentálni a V4 miniszterelnöki találkozók nem sajtónyilvános részét, ugyanakkor a 444 portálon megjelent hírt dezinformációnak, tipikus álhírnek nevezte.