Külföldi újságíróknak mutatták meg Magyarországot

2018.10.25. 08:30

Azt szeretnénk elérni, hogy a magyarokról az igazat, és a magyaroknak is az igazat mondják – nyilatkozta Vizi E. Szilveszter agykutató, akadémikus, a Magyarország Barátai Alapítvány kuratóriumának elnöke a Magyar Időknek.

Az akadémikus a napilap csütörtöki számában megjelent interjúban beszámolt arról, hogy a Magyarország Barátai Alapítvány néhány nappal ezelőtt külföldi újságíróknak mutatta be az országot. Mint mondta, ennek célja az volt, hogy a vezető nyugati lapok véleményformálói jobban megértsék a magyar politikát, saját szemmel tapasztalják meg, milyen az élet Magyarországon.

Vizi E. Szilveszter, a Magyarország Barátai Alapítvány kuratóriumának elnökeFotó: Bielik István - Origo

Vizi. E. Szilveszter, hangsúlyozta, hogy nem »mikrofonállványokat« hívtak, hanem érdeklődő, kérdező, akár bíráló szakembereket, akik bármit megkérdezhettek az előadóktól.

Bátor vállalkozás volt, mert vannak olyan emberek, akiket a tények sem tántorítanak el berögzült tévhiteiktől – mondta az akadémikus, aki hozzátette, azt reméli, hogy a Magyarországról felrajzolt hamis kép változik. A Terror Háza meglátogatása is komoly érzelmi hatással volt a vendégeikre. Egyesek fasizmussal vádolják ezt az országot, náci magatartást emlegetnek, antiszemitizmusról szólnak velünk kapcsolatban. Tavaly Darvas István rabbi, Deák Gábor, a Lauder Javne iskola kuratóriumának tagja és Jusztin Ádám, a 2019-ben esedékes Maccabi-játékok egyik szervezője mondta el ezzel kapcsolatos gondolatait.

Több újságíró megdöbbent, hogy ebben az országban szabadon lehet járni, hogy Budapest utcáin rengeteg a turista, hogy nem áll minden utcasarkon golyóálló mellényben, géppisztollyal felszerelt kommandós, ellentétben néhány nyugat-európai nagyvárossal

– fogalmazott a kuratórium elnöke.

A Le Monde, a The New York Times riporterei is itt voltak tavaly. Ők mondták, hogy ilyen fogadtatásban még nem volt részük. Jövő ősszel újabb csoportot szeretnénk fogadni – mondta Vizi E. Szilveszter. Megjegyezte, hogy a meghívottak miniszterekkel, államtitkárokkal találkozhattak, akik őszintén beszéltek a hazai sikerekről és a problémákról – fogalmazott a Magyar Időknek adott interjújában Vizi E. Szilveszter.