Az utóbbi idők egyik legsúlyosabb botránya robbant ki a magyar nyilvánosságban: Demeter Márta dupla fake news ügye azon túlmenően, hogy kristálytisztán rámutatott az ellenzéki média működési mechanizmusára, a politikus személyével kapcsolatban komoly erkölcsi, büntetőjogi és emberi kérdéseket vetett fel. Az Origo stábja Hadházy Ákost, korábbi LMP-s társelnököt, és Magyar György baloldali ügyvédet kérdezte meg, mit gondolnak a történetről, de sikerült lencsevégre kapnunk magát az érintettet, Demeter Mártát is.

 

A dupla fake news botrány legfontosabb állomásai a következők voltak:

  • Demeter Márta a magyar parlamentben azzal vádolta meg Orbán Viktort, hogy lányát a honvédség repülőgépével reptette. Portálunk birtokába azonban olyan információk kerültek, amelyből kiderült, hogy a nyár folyamán Cipruson szolgálatot teljesítő Orbán L. százados Flóra nevű lányával keverte össze a kormányfő hozzátartozóját az LMP-s politikus.
  • Még aznap kiadott a Honvédelmi Minisztérium (HM) egy közleményt, amelyben azt írták, Demeter Márta valótlanságokat állított, és kijelentései sértőek a katonákra nézve is.
  • Mivel egy ciprusi ENSZ-misszióról adott ki adatokat, feltehetően bizalmas és érzékeny információkat hamisított meg és szivárogtatott ki. 
  • A nagyobbik kormánypárt álláspontja szerint polgári jogi és a büntetőjogi felelősség egyaránt felmerül az ügyben, ezért felszólították az LMP társelnökét, hogy azonnal távozzon a magyar Országgyűlésből, és az ügyészséghez fordultak az ügyben.  
  • Múlt héten az Országgyűlésben az LMP-s politikus megismételte korábbi produkcióját. Egy kiképzési repülésen részt vevő gépről azt állította, hogy azon indokolatlanul és jogtalanul szállították Maróth Gáspárt, akiről kiderült, hogy a Magyar Honvédség nemzeti fegyverzeti igazgatója. A HM arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy ha Maróth utazott is volna a repülőn, pozíciójából adódóan azzal sem lett volna probléma, de nem utazott. Demeter újabb pofonba szaladt bele.
  • A  történteket követően a HM nyilvánosságra hozta azokat a dokumentumokat, amelyekből kiderült, a politikus tisztában volt ezekkel az információkkal, mégis politikai haszonszerzésből, nem vette figyelembe a tényeket.
  • Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága Demeter nemzetbiztonsági felülvizsgálatát  kezdeményezte.
  • Demeter Márta a mai napig nem gyakorolt önkritikát, nem kért bocsánatot az ügyben.