A kétgyerekes családokra is kiterjesztik a 10 millió forintos kedvezményes kamattámogatású kölcsönt, a háromgyermekeseknél pedig a kölcsönfelvétel lehetőségét 15 millió forintra emelik meg – jelentette be a családok otthonteremtési kedvezményéről (csok) szóló kormánydöntést ismertetve Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Kiterjesztik a 10 millió forintos kedvezményes kamattámogatású kölcsönt a kétgyerekes családokra is, a háromgyermekeseknél a kölcsönfelvétel lehetőségét pedig 15 millió forintra emelik meg – tudatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Forrás: Origo

Gulyás Gergely közölte: a lakáskasszarendszer átalakításából felszabaduló forrásokat a csok kibővítésére költik.

A kormány állja a szavát, bővíti a csok rendszerét – emlékeztetett rá a miniszter.

Ez az első lépés a család- és lakástámogatás kibővítése irányába, a hétvégén a kormány bejelentést fog tenni a családi, nemzeti konzultáció részleteiről, és ennek eredményét követően, és részben attól függően, további támogatási döntések fognak születni – tette hozzá.

70 ezer migráns tartózkodik a Balkánon, akik az EU felé indultak el

Gulyás Gergely ismertetése szerint a kormányülésen Pintér Sándor belügyminiszter számolt be arról, hogy hetvenezer migráns észak felé tart, jelenleg a bosnyák határnál vannak, hetven kilométerre a magyar határtól.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2018. október 25-énForrás: MTI/Máthé Zoltán

Elmondta azt is: a kormány döntése értelmében a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal helyett Idegenrendészeti Hivatal jön létre. A bevándorlási hivatal átnevezését azzal indokolta, hogy az kifejezi a magyar választópolgárok akaratát, hogy Magyarország ne legyen bevándorlóország.

Négy súlyponti kórház lesz Budapesten

A Szent János Kórház tervezésére 495 millió forintot biztosít a kormány. A másik három, már bejelentett súlyponti kórház a Honvédkórház, a Szent László és a Szent István Kórház összevonásával létrejövő intézmény, valamint a dél-budai centrumkórház lesz– tudatta Gulyás.

A kormány nem enged a rezsicsökkentésből

A hulladékszállítás helyzetével kapcsolatban a miniszter kijelentette: nem engednek az üzleti érdekű zsarolásoknak, ezért nem engednek a rezsicsökkentésből, és ha kell, akár a katasztrófavédelem is képes átvenni a szolgáltatás biztosítását, de nem ez a cél.

A szükséges konszolidációhoz a kormány forrást is fog biztosítani, illetve egy létrejövő bizottság egy héten belül jelentést tesz a helyzetről – közölte.

A magyar kormány nem támogatja a Juncker-féle óraátállítást

Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás elmondta, hogy Magyarország kormánya nem támogatja az Európai Bizottság elnökének, Jean-Claude Junckernek az átgondolatlan javaslatát, miszerint meg kellene szüntetni a téli és nyári időszámítást.

Szerinte Brüsszel nem képes józanul gondolkodni a kérdésről.

A Juncker-bizottságra valószínűleg az óraátállítás kapcsán fogunk emlékezni, a migráció elleni fellépése helyett– fűzte hozzá.

A Jobbik a szélsőségességét próbálta bizonyítani

Az Echo TV munkatársának kérdésére válaszolva a miniszter közölte, hogy a Jobbik tojásdobálásos akciója nem feltétlenül számít békés véleménynyilvánításnak.

A Jobbik valószínűleg a szélsőségességét próbálta bizonyítani – hangsúlyozta Gulyás.

Juncker tudatosan provokálhatta a magyarságot

A PestiSrácok felidézte Juncker kijelentését, amelynek alapján egész Európának kellene ünnepelnie Erdély elcsatolását Magyarországtól.

Arról érdeklődött a portál, amennyiben a kijelentés nem tulajdonítható annak, hogy az Európai Bizottság vezetőjének ismét fejébe szállt az isiász, nem kell-e attól tartani, hogy Juncker tudatosan igyekszik a 2019-es EP-választás hajrájában egymásnak ugrasztani Romániát és Magyarországot, illetve a formálódó közép-kelet-európai összefogást gyengíteni.

Gulyás Gergely válaszában elmondta, ellentétben a bizottság elnökével, az érintett tagállamok képviselői a helyén tudják kezelni az említett szomorú történelmi eseményt.

Hozzátette, ami Romániának győzelem, az Magyarországnak és különösen az erdélyi magyarságnak vereség. Ennek belátására a miniszter szerint képesnek kell lennie minden uniós politikusnak és vezetőnek, még akkor is, ha nem kizárható, hogy Juncker kijelentéseiben valóban volt megosztó szándék. Szintén újságírói kérdésre Kovács Zoltán kormányszóvivő megismételte, Juncker kijelentésének érzéketlensége, illetve történelmi ismereteinek hiányossága ismételt bizonyíték arra, hogy alkalmatlan az Európai Bizottság vezetői posztjának betöltésére.