A Közép-európai Egyetem (CEU) bejelentése, hogy az amerikai diplomák kiosztását Bécsbe költöztetik, egy Soros-féle politikai blöff - mondta a kormányszóvivő a Soros-egyetem tájékoztatójára reagálva. A Soros-egyetem korábban azzal fenyegetőzött, hogy Bécsbe költözteti az amerikai diplomát adó képzéseit, ha a kormány nem ír alá megállapodást New York állammal. A CEU egyébként az elmúlt években aktív politikai szereplővé nőtte ki magát Magyarországon azzal, hogy kormányellenes demonstrációk szervezését segítette. 

Egyszerű Soros György-féle blöffnek nevezte Kovács Zoltán kormányszóvivő Twitter-bejegyzésében, hogy a CEU azokat a képzéseit, amik amerikai diplomát nyújtanak, Bécsbe akarja helyezni. Kovács Zoltán úgy fogalmazott, a Közép-Európai Egyetem "ezelőtt is, ma is és véleményünk szerint a jövőben is" Magyarországon fog működni.

Az a bejelentés, hogy az egyetem az amerikai diplomák kiosztását Bécsbe költözteti, a politikai blöff része, a kormány pedig ilyenekre nem reagál, nem dolga ezekkel foglalkozni - jelentette ki Kovács Zoltán sajtótájékoztatóján.

A kormányszóvivő a további tárgyalásokra vonatkozó kérdésekre válaszolva azt mondta, inkább azokkal a tényekkel kellene a CEU-nak foglalkoznia, amelyeket "már ezerszer közöltek velük".  Az egyetem pontosan ismeri a magyar szabályozást, amelyek szerint működhetne, a tényleges megfelelés helyett azonban politikai blöff a válasz  - tette hozzá.

Mint arról korábban beszámoltunk, csütörtökön délután háromnegyed egyre az egyetem auditóriumába hívta az összes diákot Michael Ignatieff, a CEU rektora, ahol bejelentette, hogy ha december elsejéig a kormány nem írja alá a szerződést New York állammal, akkor Bécsbe költözik az egyetem. Soros György egyeteme a választások előtt is aktívan részt vett a kampányban, a kétharmad után pedig folyamatosan zsarolták a kormányt. 

Az amerikai tőzsdespekuláns egyeteme aktívan részt vett azoknak a tüntetéseknek a szervezésében, amiket a teljesen jogszerű módon megtartott választások után tartottak Budapesten. A CEU oktatói körlevélben kapacitálták a hallgatókat a tüntetésen való megjelenésre, mintegy erősen ajánlott programként. A helyzet azért is lehet visszás, mert a tanárok erőfölényükkel visszaélve nyomást gyakorolhattak a fiatalokra.

Újabb Soros György-féle blöfföt látunkForrás: MTI/EPA/POOL/Olivier Hoslet

Minden létező csatornán támadja Magyarországot

Soros György – a választások előtt és után is – minden létező csatornán támadta Magyarországot,
továbbá az amerikai, valamint az itthoni médiabefolyását felhasználva megpróbált nyomást gyakorolni a kormányra. Az osztrák közszolgálati rádió korábbi értesülése szerint a Közép-európai Egyetem (CEU) és Bécs városa egyetértési megállapodást írt alá. 

Egyébként minden sorosista hazugság ellenére nem tartják számon a világ legjobbjai között a Soros-egyetemet, sem a londoni központú Quacquarelli Symonds (QS) Higher Education Ranking 2018-as felsőoktatási világrangsorában, sem pedig a Shanghai Global Ranking listáján. A listán az 500. hely körüli helyezését továbbra is tartja a Szegedi Tudományegyetem, az ELTE és a Debreceni Egyetem a 651-700., a Corvinus pedig a 801-1000. helyen áll. Sőt, egyetlen mérvadó egyetemi rangsorban sem található meg, még a Harvard Egyetem vezette Shanghai Global Ranking listán és a CWUR globális egyetemi rangsorán sem tüntetik fel sehol.

2017. április 4-én a magyar parlament elfogadott egy olyan törvénymódosítást, mely kimondja, hogy külföldi egyetem akkor folytathat Magyarországon oktatási tevékenységet, ha a működéséről kormányközi megállapodás született, és a székhelye szerinti országban ténylegesen felsőoktatási képzést folytat.